Odmiki za prakso čuječnosti


Odmiki so namenjeni posameznikom, ki poznajo prakso čuječnosti ter želijo koristiti in soustvarjati okolje, ki podpira razvijanje čuječega zavedanja. Sestavljeni so iz intenzivne prakse meditacije, pogovorov v skupini in večernih predavanj o temah, povezanih s čuječnostjo. Ves čas odmika negujemo tišino. Tudi kadar je pogovor dovoljen, govorimo s pozornostjo. Vzpostavljanje stika z zunanjim svetom po telefonu ali internetu odsvetujemo. Na tak način ustvarjamo manj distrakcij in se lažje posvečamo opazovanju doživljanja.

Čas, ko se umaknemo od kompleksnosti in nujnih opravkov vsakodnevnega življenja, nam omogoča, da resnično prisluhnemo svojemu telesu, srcu in umu. V tihem okolju in čuječni družbi lažje ostajamo prisotni s svojim doživljanjem, kot se odvija iz trenutka v trenutek. Pozornost se izostri, telo se umiri in um zbistri. S tem ustvarimo pogoje za jasno opazovanje in razumevanje svojega doživljanja. Ker ni aktivnosti, s katerimi bi se lahko skrili pred sabo, obstaja velika verjetnost, da se bomo po odmiku poznali bolje, kot pred njim.

Predstavitev društva

VRSTE ODMIKOV

Odmiki v polni tišini so primerni za tiste, ki že imajo izkušnjo odmika in ocenjujejo, da ne potrebujejo dodatne podpore ali spremljanja. Pričnejo se z uvodnim krogom, v katerem podelimo svoje doživljanje ob začetku ter morebitna vprašanja in dileme. Celoten čas odmika nato poteka v tišini po v naprej zastavljenem urniku. Ob zaključku v skupini podelimo izkušnjo odmika in skupaj zaužijemo zadnji obrok. Prednost takega odmika je samostojna vadba v okolju skupine, ki podpira našo namero za razvijanje čuječnosti.

Vodeni odmiki vključujejo več podpore in spremljanja v obliki pogovora in vodenih meditacij ter so tako primernejši za začetnike in tiste, ki si želijo več praktičnih usmeritev. Kljub temu pa večino časa potekajo v tišini, ko udeleženci samostojno razvijajo prakso čuječnosti.

KAKO LAHKO NAJBOLJE KORISTIM ČAS ODMIKA?

Negovanje tišine
Tekom celotnega odmika negujemo tišino, razen ob nekaterih obrokih in pri podeljevanju izkušnje v skupini, kar je posebej označeno v urniku. To pomeni, da se med seboj ne pogovarjamo, ne vzpostavljamo stika z zunanjim svetom po telefonu ali internetu in previdno ravnamo s pohištvom, tako da povzročamo čim manj hrupa. Tudi ko je pogovor dovoljen, govorimo s pozornostjo.

Soočanje z ovirami in težavami
Praksa čuječnosti lahko v nas prebudi neprijetne spomine, čustva in občutke. V takšnem primeru lahko izvajanje vaj prekinemo ali pa nadaljujemo z opazovanjem dogajanja v nas. Pri tem upoštevamo svoje meje in odločitve sprejemamo v duhu prijaznosti in sočutja do sebe. Kadarkoli lahko o tem spregovorimo in se posvetujemo s katerim izmed vodij odmika ali drugim udeležencem.

Upoštevanje urnika
Najbolje kot lahko, sledite programu urnika in prihajajte točno. Upoštevajte tudi, da je lahko odmik fizično in psihično naporen in glede na svoje potrebe prilagodite urnik. Če se želite umakniti od skupine, bodo na voljo drugi prostori ali pa se sprehodite po naravi. Poskrbite zase in o svoji stiski spregovorite tudi v skupini ali s katerim od vodij odmika.

Podeljevanje izkušnje v skupini
Skupina je priložnost za osebnostni razvoj še posebej takrat, kadar ostajamo odprti do enkratnosti doživljanja in pozorno prisluhnemo zgodbam drugih. Na odmiku je pogovor namenjen refleksiji izkušnje. Pozornost posvetimo tudi morebitnim oviram in težavam. S sodelovanjem v skupini se zavežemo k osnovnim načelom:

 • Načelo zaupnosti: o izkušnji odmika bom po vrnitvi domov govoril na način, da ne bo mogoče razbrati identitete ostalih udeležencev; vsi pogovori in dogodki so zaupni.
 • Načelo prijavljanja motenj: če me dogajanje v skupini obremeni in mi otežuje sodelovanje, bom o tem spregovoril v skupini ali z vodjem; s tem skrbim zase in tudi drugim dajem priložnost, da me spoznajo ter se ustrezno odzovejo.
 • Načelo intimnosti: ko se vključim v pogovor, ostajam čim bližje lastnim izkušnjam in doživljanju, brez da bi posploševal; izogibam se dajanju nasvetov in vrednotenju.
 • Načelo aktivnosti: iščem načine in priložnosti, da bi se izrazil pred skupino, vendar upoštevam svoje meje, ko začutim, da o nečem ne želim govoriti.
 • Načelo aktivnega poslušanja: vsem v skupini dajem priložnost, da spregovorijo, in sem pri tem pozoren poslušalec; ne govorim hkrati in ne prekinjam govora drugih.

PREHRANA

Prehrana je vegetarijanska in jo pripravljamo skupaj pred ali med odmikom oziroma jo pripravi ponudnik prenočišča. Udeleženci odmika si porazdelijo stroške nakupa. Večerje in zajtrki so običajno hladni, kosila pa kuhana. Prepovedano je uživanje alkohola in drog.

FINANČNI PRISPEVEK

Pred odmikom se poravnajo stroški bivanja, ki so običajno med 6 in 20 € na dan, ter hrane, okoli 5 € na dan. Ob koncu lahko udeleženci s prostovoljnimi prispevki podprejo vodje odmika.

PRENOČIŠČE

Odmike organiziramo v odmaknjenem okolju narave, v domovih oziroma centrih, kjer lahko skupina preživi skupaj več dni. Oprema domov, vključno s kopalnico, stranišči in ležišči, je skromna. Spalnice niso ločene po spolu in vsebujejo od 2 do 10 ležišč.

URNIK

Program traja od zgodnjega jutra do poznega večera (z vmesnimi odmori). 3-dnevni odmiki, ki potekajo čez vikend, se pričnejo v petek ob 17h30 in končajo v nedeljo ob 14h.

Primer celodnevnega urnika:
07:00 prebujanje
07:15 raztezanje
08:00 zajtrk in prosto
09:30 meditacija
11:00 prosto
11:30 meditacija
13:00 kosilo in prosto
15:00 podeljevanje v skupini (ali meditacija)
16:30 prosto
17:00 meditacija
18:30 večerja
19:30 predavanje ali video
20:30 meditacija
22:00 prosto
23:00 spanje

OBVEZNA OPREMA

S seboj prinesite:

 • posteljnina (rjuha, prevleka za odejo, prevleka za vzglavnik, odeja in vzglavnik) ali spalna vreča,
 • podloga za izvajanje vaj leže (npr. armaflex),
 • pripomoček za sedenje (npr. blazine, zafu, pručka, odeja …),
 • pribor za osebno higieno,
 • brisača za tuširanje,
 • udobna oblačila, primerna za meditacijo in raztezanje,
 • debelejše nogavice ali copati za meditacijo v hoji,
 • budilka,
 • po želji tudi zvezek za refleksijo,
 • žepna svetilka,
 • čepki za ušesa.