0 All Booked All Booked All Booked 26566 Čuječnost na delovnem mestu | Program https://www.cujecnost.org/dogodek/cujecnost-na-delovnem-mestu-program/?event_date=2024-03-14&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2024-03-14

Čuječnost na delovnem mestu | Program

14. 03. 2024 Od 20:30 do 22:00
 • Aplikacija Zoom Lokacija:
 • Četrtki ob 19:30 Termini:
 • 14. 3. 2024 Začetek:
 • 18. 4. 2024 Zaključek:
 • 150 € / 175 € / 200 € Kotizacija:
Prijava 2024-03-14 20:30 2024-03-14 22:00 Europe/Ljubljana Čuječnost na delovnem mestu | Program Aplikacija Zoom info@cujecnost.org

Podaljšane prijave do srede 13. marca. Samo še nekaj prostih mest!

Vabilo

Čuječnost nam ponuja priložnost, da pripeljemo sebe (svojo pozornost, misli, telo in čustva) v ta trenutek, kjer se življenje zares dogaja. Uči nas prisotnosti, sprejemanja in prijaznosti do sebe, odpira prostor za zavedanje in refleksijo ter sprašuje: “Kaj se dogaja sedaj v meni in okoli mene, kako se počutim, kaj potrebujem, kako lahko najbolje poskrbim zase?”

Vračanje v sedanji trenutek, zavedanje svojih misli, občutkov, čustev in vzgibov ter vpogled v svoje želje in potrebe nam dajejo več izbire za zavesten odziv na situacijo. S tem lažje prekinemo začarani krog avtomatskih reakcij, v katerem se vrtimo. Z zavestnimi izbirami ustvarjamo bolj polno in pristno življenje. To velja tako za naše zasebno življenje in odnose, kot za vse situacije in odnose, s katerimi se srečujemo na delovnem mestu.

Delovno mesto prinaša s seboj mnoge različne izzive – preobilica nalog in dražljajev, razpršenost dela, težavni odnosi s sodelavci, zahtevne stranke, lovljenje rokov, občutek nesmiselnosti nalog, odnašanje problemov domov in premlevanje, slaba klima v podjetju, tekmovalnost, zahteve po neprestani dosegljivosti, pritiski, ki jih doživljamo, dolgotrajni stres in nenazadnje tudi pomanjkljiva skrb podjetja za zdravje in dobro počutje zaposlenih.

Raziskave kažejo, da dolgotrajna preobremenjenost in kronična utrujenost pripomoreta k manjši učinkovitosti na delovnem mestu, poslabšanju zdravja in s tem povečanju odsotnosti z delovnega mesta. Prav tako prispevata k več napakam pri delu, k nesrečam na delovnem mestu in k poslabšanju klime med sodelavci (več konfliktov, manj podpore, nerazumevanje…).

Vabljeni, da se pridružite programu Čuječnost na delovnem mestu, kjer bomo skozi teorijo in prakso spoznavali, kako nam lahko čuječnost pomaga, da:

 • se bolje soočamo s stresnimi situacijami,
 • znamo postaviti mejo med delom in zasebnim življenjem,
 • postanemo bolj odporni na pritiske iz okolja,
 • smo osredotočeni in učinkoviti pri delu,
 • bolj kompetentno rešujemo konflikte,
 • delamo z več zadovoljstva,
 • smo bolj ustvarjalni in lažje iščemo rešitve,
 • znamo poskrbeti za svoje psihofizično zdravje.

Več o čuječnosti >

Več o čuječnosti na delovnem mestu >

Vsebina programa

Program Čuječnost na delovnem mestu temelji na klinično preizkušenih in znanstveno podprtih programih MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) in MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy). Raziskave kažejo, da so programi še posebej učinkoviti pri obvladovanju stresa, izgorelosti, zmanjšanju anksioznih in depresivnih občutij ter v splošnem izboljšujejo kakovost bivanja in duševno zdravje ter prispevajo k dobrim medosebnim odnosom (Kabat-Zinn, 2013). Program ni oblikovan kot psihoterapevtska skupina; struktura programa, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti raziskovanja svojih avtomatskih vzorcev in razvijanja novih možnosti zavestnega odzivanja ter svobode izbire. Udeleženci bodo prejeli knjigo avtorjev Marka Williamsa in Dannyja Penmana Čuječnost: Kako najti mir v ponorelem svetu (Mindfulness: a Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World), kjer je zbrana teorija in opisi vaj, ki jih izvajamo.

V programu so najprej v ospredju naša pozornost, avtomatske misli; usmerjamo se na zaznavanje telesa, misli, čustev in okolice. Prepoznavamo navade našega uma in vadimo kapaciteto, da pripeljemo pozornost nazaj, v sedanji trenutek. Nato premaknemo pozornost k telesu – k neposredni izkušnji, vadimo zaznavanje in prepoznavanje dogajanja v nas ter zavedanje povezave med telesom in umom. Srečamo se s stresnimi reakcijami in neprijetnimi občutji ter razvijamo dopuščanje in sprejemanje – sebe in okoliščin, kakršne so v tem trenutku. Vadimo vnašanje čuječnosti v težavne situacije na delovnem mestu in preizkušamo različne praktične vaje. Razvijamo nove strategije spoprijemanja s težavnimi situacijami. Prepoznavamo zgodbe, ki nam jih pripoveduje um. Raziskujemo razliko med dogodkom in našo interpretacijo dogodka ter odzivi, ki interpretacijam sledijo. Vadimo se v opuščanju premlevanja preteklosti ali prihodnosti in gojimo drugačen odnos do lastnih misli. V zaključku prepoznavamo naše vire moči in načrtujemo vnos čuječnosti v delovni vsakdan tudi po zaključku programa. 

Komu je program namenjen

Program je namenjen vsem, ki vas čuječnost zanima in se želite z njo spoznati; posebno predznanje ni potrebno. Vabljeni, če se na delovnem mestu soočate s stresnimi situacijami in pritiski ali če opažate, da svoje delo nosite domov in o njem premlevate. Prav tako vabljeni vsi, ki na delovnem mestu doživljate tesnobo ali stiske zaradi težavnih odnosov, preobremenjenosti ali se srečujete s kronično utrujenostjo oziroma izgorelostjo. Dobrodošli tudi, če tematiko že poznate in bi želeli svoje znanje osvežiti ter dobiti nove ideje o praktični rabi čuječnosti v delovnem okolju.

Ni pomembno biti popoln, karkoli to že pomeni. Naše delo je predvsem biti človek.

(J. Kabat-Zinn)

Potek in izvedba programa

Učenje po programu je izrazito praktično, a podprto s sodobnimi psihološkimi znanji ter teorijami. Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa posamezniku pomaga bolj jasno prepoznavati lastne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način. 

Sodelovanje v programu je aktivno. V 6 tednih udeleženci opravijo približno 20 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdioposnetkov ter približno 6 ur vadbe čuječnosti v okviru samih srečanj. Dodatno se lahko udeležijo še poldnevnega srečanja v tišini. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnjah vaj je zaželeno, vendar povsem prostovoljno.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80-odstotna prisotnost na programu.

Program bo potekal preko aplikacije Zoom. Za udeležbo potrebujete miren prostor z zaprtimi vrati, kjer boste lahko sami. Srečanju se je možno pridružiti preko telefona, tabličnega ali običajnega računalnika, potrebujete le solidno internetno povezavo, delujočo kamero ter mikrofon.

Termini

Ob četrtkih od 19:30 do 21:00 preko aplikacije Zoom, in sicer:

14.3. Prepoznavanje avtomatskega pilota
21.3. Zavedanje telesa
28.3. Stres in avtomatski vzorci
4.4.  Odzvati se zavestno
11.4. Soočanje s težavnim
18.4. Uspešno vnašanje čuječnosti v delovni vsakdan

Udeleženci so vabljeni tudi na poldnevno srečanje v tišini, ki je priložnost za krajši odmik ter poglabljanje in vadbo naučenega. V letu 2024 bodo na voljo naslednje možnosti za udeležbo:

Termin Lokacija Cena
15. junij 2024 od 8.30 do 13.00 online (Zoom) brezplačno
24. avgust 2024 od 10.00 do 16.00 Goričko 30€*
23. november 8.30 do 13.00 online (Zoom) brezplačno

*Prispevek pokriva stroške prostora, gradiv in pogostitve.

Cenik in pogoji prijave

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, zato vas vabimo, da višino kotizacije izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Prava cena je tista, katero boste izbrali sami.

Vrsta Znesek Opis
Standardna cena 200 €

Znesek vključuje donacijo, ki omogoča subvencionirano udeležbo na programu še nekomu, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti. Dodatna sredstva gredo neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo.

Osnovna cena 175 €

Znesek pokriva osnovne stroške za izvedbo tečaja, kot so honorar učitelja čuječnosti, materialni in administrativni stroški.

Subvencionirana cena 150 €

Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se programa sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Pogoj za udeležbo po subvencionirani ceni je vsaj 80-odstotna prisotnost na programu. Prilagodljivo višino kotizacije omogoča Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi.

Cena vključuje uvodni telefonski razgovor, 6 srečanj po 90 minut, gradivo in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je obvezni del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

V skupini bo med 8 in 20 udeležencev. Če bo prijavljenih več, kot je razpisanih mest, bomo upoštevali datum prijave.

Končni rok za prijavo je sreda, 13. marec 2024. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti.

Predstavitvena delavnica

Pred pričetkom programa organiziramo brezplačno predstavitveno delavnico Čuječnost na delovnem mestu, ki bo potekala v četrtek, 29. februarja od 19.30 do 21.00 preko spleta (Zoom). Na delavnici boste lahko izvedeli več o samem programu, spoznali nekaj teoretičnih osnov, preizkusili nekaj osnovnih vaj, se spoznali z izvajalkama, ki bosta z veseljem odgovorili tudi na morebitna vprašanja. Več informacij o delavnici in prijavni obrazec lahko najdete na tej povezavi.

Vir:

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Viri nekaterih raziskav o učinkih čuječnosti na delovnem mestu:

Dane, E. (2000). Paying attention to mindfulness and its effects on task performance in the workplace. Journal of Management 37(4), 997-1018.

Klatt, MD. et al. (2009). The effects of low-dose Mindfulness based stress reduction (MBSR) on working adults. Healthcare Education and Behaviour, 36(3), 212-233.

Malinovski, H. & Lim, HJ. (2015). Mindfulness at work: Positive affect, hope and optimism mediate the relationship between dispositional mindfulness, work engagement and well-being. Mindfulness 6, 1250–1262.

Poulin, PA. et al. (2008). Mindfulness training as an evidence based approach to reducing stress and promoting well-being among human services professionals. International Journal of Health Promotion and Education, 46(2)m 35-43.

Wolever, RQ. & Bobinet, KJ. et al. (2012). Effective and viavle mind-body stress reduction in the workplace: a randomized controled trial. Journal of Occupational Health Psychology, 17(2), 246-248.

Izvajalki programa


Anja Ćorić


Breda Smej