0 All Booked All Booked All Booked 27298 Čuječnost v gibanju | Sklop šestih delavnic https://www.cujecnost.org/dogodek/cujecnost-v-gibanju-online/?event_date=2024-05-21&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2024-05-21

Čuječnost v gibanju | Sklop šestih delavnic

21. 05. 2024 Od 21:00 do 22:30
  • Aplikacija Zoom Lokacija:
  • Srede ob 19:00 Termini:
  • 22. 5. 2024 Začetek:
  • 26. 6. 2024 Zaključek:
Prijava 2024-05-21 21:00 2024-05-21 22:30 Europe/Ljubljana Čuječnost v gibanju | Sklop šestih delavnic Aplikacija Zoom info@cujecnost.org

Vabilo

Vabljeni na sklop delavnic Čuječnost v gibanju, v katerem bomo raziskovali, kako nam zavedanje telesa lahko pomaga, da čuječno ostajamo v sedanjem trenutku, kaj to pomeni in kako se odraža v našem vedenju in ravnanju. Zavedanje bomo razvijali skozi gibalne naloge ter mešanico čuječno zastavljenih vaj za moč, gibljivost, ravnotežje, vzdržljivost, koordinacijo in preciznost. Vsebine vas bodo povabile k prepoznavanju, kako si lahko z zavestnim gibanjem olajšamo vsakdanja opravila in kako je telo tisti prostor, v katerem lahko raziskujemo pojavljanje svojih misli in čustev. S krepitvijo zavedanja gibanja in mirovanja telesa si lažje omogočamo vedno znova sprostiti se in vzpostavljati bolj prijateljski, sočutni odnos do sebe.

Zakaj čuječnost v gibanju?

Čuječnost prinaša spokojnost, uvid in zadovoljstvo, ki se pojavijo v trenutku, ko se naša pozornost zaustavi v sedanjosti. Toda kaj je sedanjost? Tudi misel se zgodi v sedanjem trenutku, nato pa hitro poleti v času in še preden se zavemo, se odzivamo na že doživete dogodke ali na hipotetično prihodnost. Kljub temu, da občutja v našem telesu pogosto sledijo časovnemu stroju, ki je naš um, naše telo samo po sebi vedno obstaja le v sedanjem trenutku. V vsakem trenutku se lahko v njem meša plejada občutij, od tistih zahtevnih – napeta mišica, bolečina strahu – do tistih prijetnih – občutek toplote, prijeten vonj, sproščenost sreče. Telo nam v vsakem trenutku ponuja prostor za raziskovanje, za igranje s pozornostjo, prostor za zavestno prisotnost, ki prinaša spontano mehčanje ostrine v nas. Predstavlja prostor za sprejemanje bolečine in kipenje sreče.

Za koga je sklop delavnic primeren?

Delavnice so primerne tako za začetnike kot za tiste z izkušnjami meditacij. Morda si želite spoznati čuječnost, pa vam dolgotrajnejše meditacije v mirovanju ne ustrezajo. Morda ste čuječnost že spoznali, pa si želite osvežiti namen za redno vadbo. Morda pa vam je preprosto prijetno v družbi razvijati svojo naravno sposobnost čuječnosti, deliti izkušnje in se odpirati novim. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen meditator, vas bodo vaje spodbudile, da prebudite telo, aktivirate mišice in vnašate pristnost v vsakdanja opravila.

Več o čuječnosti

Opis delavnic

Čuječno gibanje: Tretjino srečanja bomo posvetili čuječnemu gibanju, ki je zmes vaj za razvoj vzdržljivosti in moči, ravnotežja, gibljivosti, koordinacije in preciznosti. Vaje so izbrane in vodene na način, da lahko njihovo intenziteto prilagajate svojim trenutnim mejam. Raziskovanje in nežno dotikanje lastnih meja je v čuječnem gibanju element, ki spodbuja skrb zase. Razvoj je najbolj celovit takrat, ko poznamo čim več spremenljivk, ki so prisotne v okolju. Čim bolj jasno poznamo svoje telo, bolj jasno nam je, kaj zmore, in bolj lahko uživamo v tem.

Refleksija izkušnje: Načrtni pogled na doživljanje med vadbo poudari zavedanje izkušnje, s čimer čuječen način prisotnosti lažje hoteno vnašamo v druge trenutke življenja. Izmenjava izkušenj je prostovoljna in ne gre za psihoterapevtsko raziskovanje.

Tematike: Nagovorili bomo teme, ki bodo povzele bistvo čuječnosti (7 načel vadbe čuječnosti), predvsempa bomo razmišljali, kako spodbujati porajanje čuječne prisotnosti v izzivov in lepot poln vsakdan.

Domača vadba: Da bi čuječna prisotnost postala del vašega dneva, ste vabljeni k opravljanju vaj med srečanji. Pri tem so vam v pomoč posnetki vaj in kratko gradivo z opisom tedenskih tematik.

Lokacija in termini

Srečanja bodo potekala preko aplikacije Zoom ob sredah od 19:00 do 20:30, in sicer:

22. 5.Radovednost in odprtost: telo v počasnem gibanju, usmerjanje in ohranjanje pozornosti, raziskovanje in spoštovanje mej
29. 5.Začetniški um in opuščanje naprezanja: telo v intenzivnejšem gibanju, usmerjanje in ohranjanje pozornosti, raziskovanje in spoštovanje mej
5. 6.Potrpežljivost: zahtevne gibalne naloge vsakdana – prepoznavanje in ravnanje z odpori
12. 6.Sprejemanje in dopuščanje: gibanje v mirovanju – telo in um v sodelovanju
19. 6.Brez presojanja: komunikacija v gibu – čuječna povezanost s seboj za povezanost s svetom
26. 6.Zaupanje: čuječnost v gibanju, povzetek

Cenik in prijava

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, zato vas vabimo, da višino kotizacije izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Prava cena je tista, katero boste izbrali sami.

VrstaZnesekOpis
Standardna cena130 €

Znesek vključuje donacijo, ki omogoča subvencionirano udeležbo na programu še nekomu, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti. Dodatna sredstva gredo neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo.

Osnovna cena105 €

Znesek pokriva osnovne stroške za izvedbo tečaja, kot so honorar učitelja čuječnosti, materialni in administrativni stroški.

Subvencionirana cena90 €

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, ne glede na njihov osebni dohodek. Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se programa sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Pogoj za udeležbo po subvencionirani ceni je vsaj 80-odstotna prisotnost na programu. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi.

Cena vključuje uvodni telefonski intervju, 6 srečanj po 1 uro in 30 minut, tiskano gradivo in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

V skupini bo med 6 in 10 udeležencev. Če bo prijavljenih več, kot je razpisanih mest, bomo upoštevali prijave po vrstnem redu.

Končni rok za prijave je sreda, 15. maj 2024. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti.

Izvajalka


Katarina Cerar Bajde