0 All Booked All Booked All Booked 24800 Čuječnost v šoli – Program za učitelje (katalog Katis) https://www.cujecnost.org/dogodek/cujecnost-v-soli/?event_date=2022-01-12&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2022-01-12

Čuječnost v šoli – Program za učitelje (katalog Katis)

12. 01. 2022 Od 19:00 do 19:00
 • Aplikacija Zoom Lokacija:
 • Četrtki ob 18:00 Termini
 • 13. 1. 2022 Začetek:
 • 24. 3. 2022 Konec:
 • 140 € Cena:
Prijava 2022-01-12 19:00 2022-01-12 19:00 Europe/Ljubljana Čuječnost v šoli – Program za učitelje (katalog Katis) Aplikacija Zoom info@cujecnost.org

Z veseljem vabimo vse strokovne delavce k udeležbi v programu za razvoj čuječnosti. Program je objavljen v katalogu KATIS. Spretnosti, ki jih posameznik pridobi v programu, prinašajo številne prednosti, ki se kažejo tako na osebni kot na poklicni ravni. Veseli smo, da lahko dodamo en kamenček v mozaik procesov, ki nas vse skupaj vodijo v prijetnejši danes in boljši jutri.

Zakaj čuječnost v šole?

Učiteljski poklic je en od najbolj obremenjujočih poklicev. Obremenjenost posameznika, ki je poučevanje izbral kot življenjski poklic, lahko krni odnose z učenci, starši ali sodelavci, prijatelji ali družino, in s tem pogosto trpi tudi odnos s samim seboj, pojavljajo se obolenja, povezana s stresom. Ljudje se s svojimi težavami soočamo različno, pogosto pa v težkih trenutkih sledimo starim vzorcem ter avtomatičnim odzivom, ki pa niso vselej prava izbira. Čuječno zavedanje sedanjega trenutka je kot nekakšno postavljanje diagnoze v medicini: šele ko postavimo pravo diagnozo, lahko izberemo ustrezen postopek zdravljenja.

Kaj je čuječnost?

Čuječnost je način pozornosti, ki posamezniku pomaga, da sedanji trenutek prepoznava na odprt, odkrit, nepresojajoč način, pa vendar hkrati prijazno, s sočutjem in potrpežljivostjo. To vodi v prepoznavanje izbire, kaj in kako narediti, kako delovati, kako biti, da se izognemo izgorelosti, nezadovoljstvu, bolečinam. Biti čuječen ne pomeni strinjati se z vsem, pač pa imeti bolj jasno in hkrati širšo sliko, kar je nato lahko osnova za delovanje.

Preprosto povedano je čuječnost sposobnost, ki nam omogoča, da ostajamo polno prisotni v tem, kar se v trenutku dogaja. Naravna lastnost našega uma je, da načrtuje prihodnost in analizira preteklost in to ni napaka, ali nekaj, kar naj ne bi počeli. Težava nastane, kadar nas razmišljanje odmakne od dejanskosti sedanjega trenutka in nas narava našega uma zavede, da se odzivamo na lastno notranje doživljanje in ne na situacijo, ki je pred nami.

Več o čuječnosti

Kako nam čuječna prisotnost pomaga?

Vaje čuječnosti nam pomagajo, da se v trenutkih preobremenjenosti lažje in hitreje umirimo sami v sebi, najdemo trdnost znotraj sebe, v svojem telesu. Pomagajo nam razvijati notranje vire za ravnanje z neizogibnimi skrbmi in stresom, hkrati pa nas opogumljajo, da opazimo in resnično cenimo dobre stvari, ki v vrvežu življenja pogosto neopaženo odplavajo mimo nas.

Čuječnost ni zdravilo za vsako tegobo, takšna stvar ne obstaja. Pa vendarle, obstajajo številni, znanstveno potrjeni dokazi, ki kažejo na oprijemljive koristi vadbe čuječnosti
 • izboljšanje duševnega zdravja (zmanjšanje anksioznosti in depresije)
 • izboljšano samouravnavanje čustev in vedenja (spreminjanje delovanja in strukture možganskega tkiva)
 • znižanje fizioloških kazalcev stresa (znižanje krvnega tlaka in srčnega utripa, manjše izločanje kortizola)
 • izboljšana pozornost, procesi pomnjenja (spremembe vidne v sestavi in funkciji prefrontalnega korteksa)
 • izboljšanje medosebnih odnosov (bolj izražena empatija in sočutje ter skrb zase)
 • izboljšana splošna kakovost življenja
 • večje zadovoljstvo in uspešnost pri delu (specifični rezultati pri populaciji učiteljev)

Ali so vaje čuječnosti zahtevne?

Čuječnost se uči skozi neposredno doživljanje, z vadbo. Klinično preizkušen program nas postopoma uči usmerjati svojo pozornost, učimo se zavedanja tega, kar se v trenutku dogaja – pa naj bo to naše dihanje, telesne senzacije, misli in čustva ali dogajanje okoli nas.

Sprva um veliko tava, vendar se s prakso lahko naučimo pozornost ohranjati in jo usmerjati bolj spretno, prijazno, sočutno in z zavedanjem. To nam pomaga, da se odmaknemo od navad uma, ki nas – pogosto nezavedno – ovirajo. Prepoznavamo nekoristne predsodke in akcijske impulze in si postopoma ustvarjamo prostor za izbiro delovanja, ki je bolj koristno in prijazno do nas samih in do drugih. Toda … takšna sprememba zahteva vadbo! Tako kot učenje tujega jezika ali katerekoli druge spretnosti zahteva številne ponovitve, tako se je tudi vadbi čuječnosti potrebno posvetiti vsaj dvajset minut na dan, če želimo začutiti in spoznati številne dobre posledice te prakse. Ali kot je zapisal en od udeležencev programov čuječnosti: 

»Sprva se mi je zdelo, da mi vaje čuječnosti vzamejo čas, toda kmalu sem ugotovil, da sem čas pravzaprav pridobil: bolje ga izrabim, več opazim, vse je bolj polno«.

Vabljeni k udeležbi na 10-tedenski programu čuječnosti za učitelje, objavljenim v katalogu KATIS. Prvi del programa je namenjen učiteljem samim, razvijanju lastne pozornosti, notranjega miru in stabilnosti, zaključek pa spoznavanju namena in načinov uvajanja čuječnosti v razred, med učence.

Termini srečanj

Program zajema deset srečanj ob četrtkih od 18:00 do 20:00, in sicer:

13. januar 2022
20. januar 2022
27. januar 2022
3. februar 2022
10. februar 2022
17. februar 2022
(24. februar 2022) Počitnice – srečanje odpade
3. marec 2022
10. marec 2022
17. marec 2022
24. marec 2022

Cena in prijava

Cena programa je 140,00 € na udeleženca. Nižjo ceno programov omogoča prostovoljno delo izvajalcev.

Prijave potekajo preko sistema Katis.

Izvajalec programa


Katarina Cerar Bajde