0 All Booked All Booked All Booked 23848 Poletna šola čuječnosti | Ljubljana https://www.cujecnost.org/dogodek/poletna-sola-cujecnosti-ljubljana/?event_date=2021-03-04&reg=1 https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr 2021-03-04

Poletna šola čuječnosti | Ljubljana


 • 10.-12. 7. 2020 1. sklop:
 • 17.-19. 7. 2020 2. sklop:
 • 180-290 € Cena:
Prijava 2021-03-04 18:00 2021-03-04 20:30 Europe/Ljubljana Poletna šola čuječnosti | Ljubljana Cankarjeva 9, Ljubljana info@cujecnost.org

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječni, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Več o čuječnosti

Vsebina programa

Poletna šola čuječnosti bo potekala v obliki dveh zaporednih vikend delavnic. V tem času boste osvojili osnove prakse čuječnosti in prejeli napotke, kako med obema srečanjema vaditi prakso čuječnosti doma in jo tako uvajati v vaš vsakdan.

Vsebina program je osnovana na programih Mindfulness Based Cognitive Therapy (Na čuječnosti temelječa kognitivna terapija) in Mindfulness based stress reduction (Na čuječnosti temelječe zmanjševanje stresa). Dobro premišljena struktura programa, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega kot je, v tem trenutku. Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa pomaga posamezniku bolj jasno prepoznavati lastne telesne in mentalne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način.

Sodelovanje v programu je aktivno. Formalna vadba – meditacije v obliki gibanja, hoje, sedenja, pregleda telesa – se dopolnjuje z neformalno vadbo – opravljanje vsakodnevnih dejavnosti na čuječen način. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnji meditacije je zaželeno, vendar povsem prostovoljno.

Program bo zajel naslednje teme:

 • Prepoznavanje avtomatskega pilota
 • Soočanje z ovirami: Spoznavanje navad našega uma
 • Spoprijemanje s stresom
 • Biti prisoten
 • Misli niso dejstva
 • Skrb zase: Moč iz sočutja
 • Biti s težavo: Sprejemanje doživljanja kot osnova nadaljnjega delovanja
 • Čuječe naprej: Ohranjanje in razširjanje novega znanja

Udeleženci bodo ob sobotah s seboj prinesli lastno vegetarijansko kosilo, ki bo priložnost za čuječe prehranjevanje. Med odmori bodo na voljo sadje, piškoti, čaj in kava. Ob sobotah bo v času odmora organiziran čuječi sprehod po Tivoliju. Ena od sobot bo namenjena dnevu v tišini.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80% prisotnost na programu.

Lokacija in termini

Program bo potekal v prostorih Društva za razvijanje čuječnosti na Cankarjevi 9 v Ljubljani. Prvi sklop bo potekal od 10. do 12. julija 2020, drugi sklop od 17. do 19. julija 2020 po naslednjem razporedu: petek od 18:00 do 20:30, sobota od 9:00 do 17:00, nedelja od 9:00 do 12:30, skupno 26 ur.

Število mest je omejeno na 10 oseb. Prijave zbiramo do zapolnitve mest.

Odprte skupine

Za koga je program primeren?

Program je primeren za vse, ki si želite začeti s prakso čuječnosti, kot tudi za tiste, ki ste že opravili temeljni program in bi svojo prakso radi osvežili in poglobili.

Po vpisu boste z izvajalcem programa opravili uvodni intervju, kjer lahko postavite morebitne vprašanja in dileme. Pogovor je namenjen tudi pripravi na program, tako da boste imeli celovite informacije o njegovem poteku.

Cena

Cena poletne šole se giblje od 180 € do 290 €:

VrstaZnesekOpis
Cena z donacijo290 €

Z izbiro te cene boste prispevali neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo, ki omogoča programe psihosocialne podpore osebam z nižjim dohodkom. V imenu tistih, ki bodo lahko koristili finančno pomoč, se vam zahvaljujemo za vašo radodarnost.

Standardna cena 240 €

Standardna cena pokriva osnovne stroške za izvedbo programa. Prosimo vas, da izberete to ceno, če je to za vas mogoče.

Subvencionirana cena180 €

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, ne glede na njihov osebni dohodek. Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se srečanja sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Število mest, ki jih lahko ponudimo po tej ceni, je omejeno in odvisno od donacij, ki se zbirajo v Dobrodelnem skladu za psihosocialno podporo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi. Ob prijavi bomo morda prosili za dokazilo (npr. potrdilo o prejemanju denarne socialne pomoči ali vašo obrazložitev), s katerim boste podprli vašo prošnjo po subvencionirani ceni.

Cena vključuje uvodni telefonski intervju, udeležbo na programu, tiskano gradivo in zvočne zapise vaj čuječnosti.

Podatki za plačilo kotizacije:

 • Namen plačila: Šola čuječnosti – Ime in priimek
 • Številka računa prejemnika (IBAN): SI56 6100 0001 0265 760
 • BIC banke prejemnika: HDELSI22 (Delavska hranilnica d.d.)
 • Naslov prejemnika: Društvo za razvijanje čuječnosti, Cankarjeva cesta 9, 1000 Ljubljana

Obvezna je prijava preko spletnega obrazca. Prijave zbiramo do zapolnitve mest. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, se zaračuna celotna kotizacija. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo na naslovu info@cujecnost.org ali telefonski številki 031 725 031 (izvajalec Žan Rojc).

Viri

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalec Programa: Žan Rojc


Žan Rojc
Žan Rojc