0 All Booked All Booked All Booked 24780 Predstavitvena delavnica čuječnosti | Online https://www.cujecnost.org/dogodek/predstavitvena-delavnica-cujecnosti-online-2/?event_date=2021-09-23&reg=1 https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr 2021-09-23

Predstavitvena delavnica čuječnosti | Online


  • Četrtek, 23. 9. 2021 Termin:
  • 18:00 Začetek:
  • 19:30 Konec:
  • Prostovoljni prispevki Cena:
Prijava 2021-09-23 18:00 2021-09-23 19:30 Europe/Ljubljana Predstavitvena delavnica čuječnosti | Online Aplikacija Zoom info@cujecnost.org

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti.

Več o čuječnosti

Komu je namenjena delavnica?

Delavnica je namenjena vsem, ki vas čuječnost zanima in se želite z njo spoznati. Na delavnici boste spoznali nekaj ključnih teoretičnih izhodišč o čuječnosti ter načine, kako praksa čuječnosti pomaga pri soočanju z (vsakodnevnim) stresom. Udeleženci delavnice boste spoznali tudi eno ali dve kratki vaji čuječnosti, po praktični vaji pa bo tudi čas, namenjen pogovoru o doživljanju med vajo.

Termin in lokacija

Delavnica bo potekala v četrtek, 23. septembra 2021 od 18:00 do 19:30 preko aplikacije Zoom.

O izvajalki

Izvajalka delavnice je Breda Smej, kreativna terapevtka in učiteljica čuječnosti:

“S čuječnostjo sem se srečala kakšnih 10 let nazaj. Na mojo pot je prišla v obliki zvočnega zapisa meditacij J. Kabbat Zinn-a. Pred tem sem se občasno ukvarjala z jogo, delno tudi iz profesionalnega vidika – kot navdih za vaje za tečaj sproščanja, ki sem ga vodila.

Za začetek je bilo to dovolj, izvajala sem meditacije, brez da bi kaj dosti vedela o ideji ali teoriji za njimi. Želja vedeti kaj več je prišla počasi. Postopoma je rastlo zanimanje za teoretičnim in znanstvenim ozadjem čuječnosti kot metode za soočanje s stresom. Hkrati je rastlo tudi zanimanje za meditacijo, prišli so tečaji in odmiki v tradiciji Vipasanna.

Od takrat je meditacija vedno prisotna v mojem vsakdanu, včasih bolj v ospredju, včasih manj. Včasih kot metoda, s katero najdem tišino in duševni mir ter se prizemljim v burnih časih. Včasih v širšem smislu kot filozofija in pristop k življenju. Zame predstavlja način, kako biti sama s seboj ter opazovati, kako se potem v tišini porajajo vprašanja in odgovori. Meditacija mi pomaga biti v stiku z lastnim doživljanjem v sedanjem trenutku, pomaga mi razumeti sebe in druge, razvijati zavedanje, odprtost, blagost in sprejemanje. To je najden zaklad, ki ga z veseljem delim.”

Cena in prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna, po svojih zmožnostih lahko darujete prostovoljne prispevke. 

Prijava je obvezna.

Izvajalka programa


Breda Smej