0 All Booked All Booked All Booked 23984 Program čuječega sočutnega bivanja | Ivona Ljubičič https://www.cujecnost.org/dogodek/program-cujecega-socutnega-bivanja/?event_date=2021-05-04&reg=1 https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr 2021-05-04

Program čuječega sočutnega bivanja | Ivona Ljubičič


 • torki ob 18h Termini:
 • 4. 5. 2021 Začetek:
 • 6. 7. 2021 Konec:
 • 180 - 290€ Cena:
Prijava 2021-05-04 18:00 2021-05-04 20:00 Europe/Ljubljana Program čuječega sočutnega bivanja | Ivona Ljubičič Aplikacija Zoom info@cujecnost.org
MBCL

Vsi imamo kapaciteto biti sočutni. To je univerzalna človeška kvaliteta, inherentno prisotna v vsakem od nas. Vendar pa je zaradi takšnih in drugačnih razlogov včasih ne razvijemo v polnosti. Na srečo za razvijanje sočutja ni nikoli prepozno in razvijemo ga lahko prav vsi, kadarkoli, in ravno to je eden od pomembnejših namenov tega programa: razvijanje sočutja do sebe in sveta. 

Raziskave so pokazale da sočutje do sebe močno pripomore k čustveni dobrobiti posameznika. Okrepi občutke sreče in zadovoljstva, zmanjšuje občutke tesnobe in depresije ter pripomore k ohranjanju navade zdravega življenjskega sloga, kot sta prehrana in fizična vadba. Tako čuječnost kot sočutje vodi v večjo lahkotnost in dobro počutje v našem vsakdanjem življenju.

Program MBCL* sta razvila Frits Kostner in Erik van den Brink in je namenjen vsem, ki vas zanima kako ravnati z bolečino, stresom in trpljenjem na bolj zdrav in prijazen način, kjerkoli se to pokaže v vašem življenju: fizično, mentalno, čustveno ali odnosno. Za vse, ki že poznate prakso čuječnosti, je to priložnost za nadaljevalno, poglobljeno prakso, s poudarkom na sočutju do sebe in drugega. 

Program bazira na znanstvenem razumevanju pomembnosti in pozitivnih učinkov sočutja na podlagi različnih kliničnih študij. Vsebina programa je navdihnjena z delom različnih avtorjev: Paul Gilbert (The Compassionate Mind, Constable 2009), Christopher Germer (The Mindful Path to Self-Compassion, Guilford 2009); Kristin Neff (Self-Compassion,  Morrow 2011), Tara Brach (Radical Acceptance, Random House 2003) and Rick Hanson (Buddha’s Brain, New Harbinger 2009).  

V 8-tedenskem programu čuječega sočutnega bivanja, se boste naučili:

 • kako biti bolj prijazni do sebe
 • kako z večjo lahkoto obvladati težka čustva
 • kako se motivirati s spodbudo in ne s kritiko
 • kako preoblikovati težke odnose, tako stare kot nove
 • čuječnost in sočutje do sebe v vsakdanjem življenju
 • o teoriji in raziskovanju zavestnega sočutja do sebe
 • kako postati sam svoj najboljši učitelj

*MBCL (Mindfulness based compassionate living)

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Več o čuječnosti

Opis programa

Osemtedenski program razvijanja sočutja temelji na programih Mindfulness Based Cognitive Therapy (Na čuječnosti temelječa kognitivna terapija) in Mindfulness based stress reduction (Na čuječnosti temelječe zmanjševanje stresa). Dobro premišljena struktura programa, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega kot je, v tem trenutku. Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa pomaga posamezniku bolj jasno prepoznavati lastne telesne in mentalne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način.

Sodelovanje v programu je aktivno. V osmih tednih udeleženci opravijo približno 24 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdio posnetkov ter približno 8 ur vaj  v okviru samih srečanj. Formalna vadba se dopolnjuje z neformalno vadbo. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnji meditacije je zaželeno, vendar povsem prostovoljno.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80% prisotnost na programu.

 

Izredno prijetna izkušnja, lepo vodenje skozi različne faze, držanje odprtega prostora za vse kar tekom tečaja vznikne, zelo prijeten glas in način govora v meditacijah voditeljice Ivone, lepo pripravljen priročnik. Zelo pohvalno!

 

Njena pozitivna energija zavzame prav vsak kotiček prostora. Super je in upam, da se še kdaj srečava.

 

Pohvalila bi voditeljica Ivono, ki je zelo umirjeno, skrbno, nazorno izvajala program.

(udeleženci programov čuječnosti, 2019 in 2020)

Termini

Ob torkih od 18:00 do 20:00, in sicer:

4. 5.Kako smo se razvili – sistemi nevarnosti, nagona in pomirjanja
11. 5.Srečanje odpade
18. 5.Nevarnost in sočutje do sebe
25. 5.Spoznavanje želja in vzorcev
1. 6.Utelešanje sočutja
8. 6.Jaz in drugi – širjenje kroga
15. 6.Negovanje sreče
  22. 6.Prepletanje modrosti in sočutja v vsakdanjik
  29. 6.Živeti srčno
  6. 7.Živeti srčno – dodatno srečanje

Termin celodnevnega srečanja bo po dogovoru.

Cena in prijava

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, zato vas vabimo, da višino kotizacije izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Prava cena je tista, katero boste izbrali sami.

VrstaZnesekOpis
Cena z donacijo290 €

Z izbiro te cene boste prispevali neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo, ki omogoča programe psihosocialne podpore osebam z nižjim dohodkom. V imenu tistih, ki bodo lahko koristili finančno pomoč, se vam zahvaljujemo za vašo radodarnost.

Standardna cena 240 €

Standardna cena pokriva osnovne stroške za izvedbo programa. Prosimo vas, da izberete to ceno, če je to za vas mogoče.

Subvencionirana cena180 €

Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se programa sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Prilagodljivo višino kotizacije omogoča Sklad za psihosocialno podporo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi.

Cena vključuje uvodni telefonski intervju, 9 srečanj po 2 uri, 6-urno celodnevno srečanje, gradivo in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

Končni rok za prijavo je torek, 27. aprila 2021. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Viri

Brink E, Koster F, Norton V (2018). A Practical Guide to Mindfulness-Based Compassionate Living: Living with Heart. Routledge.

Brach T (2003). Radical Acceptance. Random House. 

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Germer C (2009). The Mindful Path to Self-Compassion: Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions. Guilford.

Gilbert P (2009). The Compassionate Mind: A New Approach to Life’s Challenges. Constable. 

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hanson R (2009). Buddha’s Brain. New Harbinger. 

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Neff K (2011). Self-Compassion. Morrow.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka programa


Ivona Ljubičič