0 All Booked All Booked All Booked 23984 Program čuječega sočutnega bivanja https://www.cujecnost.org/dogodek/program-cujecega-socutnega-bivanja/?event_date=2021-03-02&reg=1 https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr 2021-03-02

Program čuječega sočutnega bivanja


 • torki ob 18h Termini:
 • 2. 3. 2021 Začetek:
 • 20. 4. 2021 Konec:
 • 180 - 290€ Cena:
Prijava 2021-03-02 18:00 2021-03-02 20:30 Europe/Ljubljana Program čuječega sočutnega bivanja Cankarjeva 9, 1000 Ljubljana info@cujecnost.org
MBCL

Vsi imamo kapaciteto biti sočutni. To je univerzalna človeška kvaliteta, inherentno prisotna v vsakem od nas. Vendar pa je zaradi takšnih in drugačnih razlogov včasih ne razvijemo v polnosti. Na srečo za razvijanje sočutja ni nikoli prepozno in razvijemo ga lahko prav vsi, kadarkoli, in ravno to je eden od pomembnejših namenov tega programa: razvijanje sočutja do sebe in sveta. 

Raziskave so pokazale da sočutje do sebe močno pripomore k čustveni dobrobiti posameznika. Okrepi občutke sreče in zadovoljstva, zmanjšuje občutke tesnobe in depresije ter pripomore k ohranjanju navade zdravega življenjskega sloga, kot sta prehrana in fizična vadba. Tako čuječnost kot sočutje vodi v večjo lahkotnost in dobro počutje v našem vsakdanjem življenju.

Program MBCL* sta razvila Frits Kostner in Erik van den Brink in je namenjen vsem, ki vas zanima kako ravnati z bolečino, stresom in trpljenjem na bolj zdrav in prijazen način, kjerkoli se to pokaže v vašem življenju: fizično, mentalno, čustveno ali odnosno. Za vse, ki že poznate prakso čuječnosti, je to priložnost za nadaljevalno, poglobljeno prakso, s poudarkom na sočutju do sebe in drugega. 

Program bazira na znanstvenem razumevanju pomembnosti in pozitivnih učinkov sočutja na podlagi različnih kliničnih študij. Vsebina programa je navdihnjena z delom različnih avtorjev: Paul Gilbert (The Compassionate Mind, Constable 2009), Christopher Germer (The Mindful Path to Self-Compassion, Guilford 2009); Kristin Neff (Self-Compassion,  Morrow 2011), Tara Brach (Radical Acceptance, Random House 2003) and Rick Hanson (Buddha’s Brain, New Harbinger 2009).  

V 8-tedenskem programu čuječega sočutnega bivanja, se boste naučili:

 • kako biti bolj prijazni do sebe
 • kako z večjo lahkoto obvladati težka čustva
 • kako se motivirati s spodbudo in ne s kritiko
 • kako preoblikovati težke odnose, tako stare kot nove
 • čuječnost in sočutje do sebe v vsakdanjem življenju
 • o teoriji in raziskovanju zavestnega sočutja do sebe
 • kako postati sam svoj najboljši učitelj

*MBCL (Mindfulness based compassionate living)

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Več o čuječnosti

Opis programa

Osemtedenski program razvijanja sočutja strukturni temelji na programih Mindfulness Based Cognitive Therapy (Na čuječnosti temelječa kognitivna terapija) in Mindfulness based stress reduction (Na čuječnosti temelječe zmanjševanje stresa). Dobro premišljena struktura programa, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega kot je, v tem trenutku. Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa pomaga posamezniku bolj jasno prepoznavati lastne telesne in mentalne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način.

Sodelovanje v programu je aktivno. V osmih tednih udeleženci opravijo približno 24 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdio posnetkov ter približno 8 ur vaj  v okviru samih srečanj. Formalna vadba se dopolnjuje z neformalno vadbo. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnji meditacije je zaželeno, vendar povsem prostovoljno.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80% prisotnost na programu.

Termini

Ob torkih od 18:00 do 20:30, in sicer:

2. 3.Kako smo se razvili – sistemi nevarnosti, nagona in pomirjanja
9. 3.Nevarnost in sočutje do sebe
16. 3.Spoznavanje želja in vzorcev
23. 3.Utelešanje sočutja
30. 3.Jaz in drugi – širjenje kroga
6. 4.Negovanje sreče
13. 4.Prepletanje modrosti in sočutja v vsakdanjik
  20. 4.Živeti srčno

Termin celodnevnega srečanja bo po dogovoru.

Cena in prijava

Cena programa se giblje od 180 do 290 €, določite jo sami glede na vaše finančne zmožnosti. Subvencionirano ceno omogoča Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo, v katerega lahko prispevate tudi vi. Cenik je dostopen tukaj. Cena vključuje uvodni telefonski intervju, 8 srečanj po 2 uri in 30 minut, 6-urno celodnevno srečanje, tiskano gradivo in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

V skupini bo med 8 in 12 udeležencev. Če bo prijavljenih več, kot je razpisanih mest, bomo upoštevali prijave po vrstnem redu.

Končni rok za prijavo je torek, 16. februar 2020. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Viri

Brink E, Koster F, Norton V (2018). A Practical Guide to Mindfulness-Based Compassionate Living: Living with Heart. Routledge.

Brach T (2003). Radical Acceptance. Random House. 

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Germer C (2009). The Mindful Path to Self-Compassion: Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions. Guilford.

Gilbert P (2009). The Compassionate Mind: A New Approach to Life’s Challenges. Constable. 

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hanson R (2009). Buddha’s Brain. New Harbinger. 

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Neff K (2011). Self-Compassion. Morrow.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka programa


Ivona Ljubičič