0 All Booked All Booked All Booked 23984 Utelešeno sočutje | Ivona Ljubičič https://www.cujecnost.org/dogodek/uteleseno-socutje/?event_date=2022-10-09&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2022-10-09

Utelešeno sočutje | Ivona Ljubičič

09. 10. 2022 Od 20:00 do 22:30
 • Ljubljana Lokacija:
 • Ponedeljki ob 18:00 Termini:
 • 10. 10. 2022 Začetek:
 • 5. 12. 2022 Zaključek:
 • 180€ / 260€ / 310€ Kotizacija:
Prijava 2022-10-09 20:00 2022-10-09 22:30 Europe/Ljubljana Utelešeno sočutje | Ivona Ljubičič Ljubljana info@cujecnost.org

Vabilo

Vsi imamo kapaciteto biti sočutni. To je univerzalna človeška kvaliteta, inherentno prisotna v vsakem od nas. Vendar pa je zaradi takšnih in drugačnih razlogov včasih ne razvijemo v polnosti. Na srečo za razvijanje sočutja ni nikoli prepozno in razvijemo ga lahko prav vsi, kadarkoli in ravno to je eden od pomembnejših namenov tega programa: razvijanje sočutja do sebe in sveta.

Raziskave so pokazale da sočutje do sebe močno pripomore k čustveni dobrobiti posameznika. Okrepi občutke sreče in zadovoljstva, zmanjšuje občutke tesnobe in depresije ter pripomore k ohranjanju navade zdravega življenjskega sloga, kot sta prehrana in fizična vadba. Tako čuječnost kot sočutje vodi v večjo lahkotnost in dobro počutje v našem vsakdanjem življenju.

Lepo vabljeni na program Utelešeno sočutje, program MBCL (Mindfulness based compassionate living), katerega sta razvila Frits Kostner in Erik van den Brink in je namenjen vsem, ki vas zanima kako ravnati z bolečino, stresom in trpljenjem na bolj zdrav in prijazen način, kjerkoli se to pokaže v vašem življenju: fizično, mentalno, čustveno ali odnosno. Za vse, ki že poznate prakso čuječnosti, je to priložnost za nadaljevalno, poglobljeno prakso, s poudarkom na sočutju do sebe in drugega.

Opis programa

Program temelji na znanstvenem razumevanju pomembnosti in pozitivnih učinkov sočutja, ki so nastali na podlagi različnih kliničnih študij. Vsebina programa je navdihnjena z delom različnih avtorjev: Paul Gilbert (The Compassionate Mind, Constable 2009), Christopher Germer (The Mindful Path to Self-Compassion, Guilford 2009); Kristin Neff (Self-Compassion, Morrow 2011), Tara Brach (Radical Acceptance, Random House 2003) in Rick Hanson (Buddha’s Brain, New Harbinger 2009). Dobro premišljena struktura programa vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega kot je, v tem trenutku. Skozi praktične vaje, učenje skozi raziskovanje, pogovor o izkušnji pa pomaga posamezniku bolj jasno prepoznavati lastne telesne in mentalne izkušnje. Teoretični del tečaja je v skladu s sodobno psihološko znanostjo in posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način.

Sodelovanje v programu je aktivno. V osmih tednih udeleženci opravijo približno 24 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdio posnetkov ter približno 8 ur vaj v okviru samih srečanj. Formalna vadba se dopolnjuje z neformalno vadbo. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnji meditacije je zaželeno, vendar povsem prostovoljno.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80% prisotnost na programu.

V programu se boste naučili:

 • kako biti bolj prijazni do sebe,
 • kako z večjo lahkoto obvladati težka čustva,
 • kako se motivirati s spodbudo in ne s kritiko,
 • kako preoblikovati težke odnose, tako stare kot nove,
 • čuječnost in sočutje do sebe v vsakdanjem življenju,
 • o teoriji in raziskovanju zavestnega sočutja do sebe,
 • kako lažje in bolj polno živeti.

“Tečaj je bil odlična priložnost za umiritev in prakso sočutja v kaotičnih časih. Še posebej srčno je bilo naše celodnevno srečanje v živo, ki nas je vse napolnilo z radostjo, hvaležnostjo in seveda sočutjem. Še vedno se večkrat vračam k meditacijam in zapisom s tečaja ter skozi prakso neprestano odkrivam kaj novega o sebi in svetu.

“Hvaležna sem, da nas je Ivona vodila skozi odkrivanje naklonjenosti in sočutja do sebe in do drugih živih bitij, saj so me ta orodja vodila skozi težka obdobja v zadnjih mesecih. Dotaknilo se me je, da tekom tečaja nihče ni skušal spreminjati mojega doživljanja in sem imela prostor za svoje občutke, tako kot so se v dani situaciji porajali. Izkušnja, ki se me je dotaknila in me hkrati navdala z upanjem, da lahko vsakič znova izbiram, kakšnega odziva si želim na zunanje, mnogokrat nespremenljive situacije.”

(udeleženci programa Utelešeno sočutje, 2021)

Termini

Ob ponedeljkih od 18:00 do 20:00, in sicer:

10. 10.Kako smo se razvili – sistemi nevarnosti, nagona in pomirjanja
17. 10.Nevarnost in sočutje do sebe
24. 10.Spoznavanje želja in vzorcev
31. 10.Praznik – srečanje odpade
7. 11.Utelešanje sočutja
14. 11.Jaz in drugi – širjenje kroga
21. 11.Negovanje sreče
28. 11.Prepletanje modrosti in sočutja v vsakdanjik
5. 12.Živeti srčno

Poldnevno srečanje bo v soboto, 26. novembra 2022 od 10. do 16. ure.

Cena in prijava

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, zato vas vabimo, da višino kotizacije izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Prava cena je tista, katero boste izbrali sami.

VrstaZnesekOpis
Cena z donacijo310 €

Znesek vključuje donacijo, ki omogoča subvencionirano udeležbo na programu še nekomu, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti. Dodatna sredstva gredo neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo.

Standardna cena 260 €

Znesek pokriva osnovne stroške za izvedbo tečaja, kot so honorar učitelja čuječnosti, materialni, administrativni stroški ter najem prostora.

Subvencionirana cena180 €

Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se programa sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Prilagodljivo višino kotizacije omogoča Sklad za psihosocialno podporo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi.

Cena vključuje uvodni telefonski intervju, 8 srečanj po 2 uri ter dodatno šesturno srečanje, gradivo in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Viri

Brink E, Koster F, Norton V (2018). A Practical Guide to Mindfulness-Based Compassionate Living: Living with Heart. Routledge.

Brach T (2003). Radical Acceptance. Random House. 

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Germer C (2009). The Mindful Path to Self-Compassion: Freeing Yourself from Destructive Thoughts and Emotions. Guilford.

Gilbert P (2009). The Compassionate Mind: A New Approach to Life’s Challenges. Constable. 

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hanson R (2009). Buddha’s Brain. New Harbinger. 

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Neff K (2011). Self-Compassion. Morrow.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka programa


Ivona Ljubičič