0 All Booked All Booked All Booked 24470 Uvodni program čuječnosti | Anja Ćorić https://www.cujecnost.org/dogodek/uvodni-program-anja-coric/?event_date=2022-11-23&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2022-11-23

Uvodni program čuječnosti | Anja Ćorić

23. 11. 2022 Od 20:00 do 22:15
  • Aplikacija Zoom Lokacija:
  • Četrtki ob 19:00 Termini:
  • 16. 2. 2023 Začetek:
  • 6. 4. 2023 Zaključek:
  • 180 € / 260 € / 310 € Kotizacija:
Prijava 2022-11-23 20:00 2022-11-23 22:15 Europe/Ljubljana Uvodni program čuječnosti | Anja Ćorić Aplikacija Zoom info@cujecnost.org

Vabilo

Čuječnost nam ponuja priložnost, da pripeljemo sebe (svojo pozornost, misli, telo in čustva) v ta trenutek, kjer se življenje zares dogaja. Uči nas sprejemanja in prijaznosti do sebe, odpira prostor za zavedanje in refleksijo ter sprašuje: “Kaj se dogaja sedaj, kako se počutim, kaj potrebujem v tem trenutku, kako lahko najbolje poskrbim zase?”

Vračanje v sedanji trenutek, zavedanje svojih misli, občutkov, čustev in vzgibov ter vpogled v svoje želje in potrebe nam dajejo več izbire za zavesten odziv na situacijo. S tem lažje prekinemo začarani krog avtomatskih reakcij, v katerem se vrtimo. Z zavestnimi izbirami ustvarjamo bolj polno, pristno in izpolnjujoče življenje.

Vabljeni, da se pridružite programu, vnesete pozitivne spremembe v svoje življenje in naj “skrb zase” ne ostane le mrtva črka na papirju. Priložnost, da začnete, je vedno v “prav tukaj, prav sedaj”.

Več o čuječnosti>

Opis programa

Uvodni program čuječnosti temelji na klinično preizkušenem in znanstveno podprtem programu MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). Raziskave kažejo, da je program še posebej učinkovit pri obvladovanju stresa, izgorelosti, zmanjšanju anksioznih in depresivnih občutij ter v splošnem izboljšuje kakovost bivanja in duševno zdravje ter prispeva k dobrim medosebnim odnosom (Kabat-Zinn, 2013). Program ni oblikovan kot psihoterapevtska skupina; struktura programa, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega, kot je, v tem trenutku.

V prvem delu programa so v ospredju naša pozornost, avtomatske misli, odzivi našega uma, usmerjamo se na zaznavanje telesa, misli, čustev in okolice. Navezujemo stik s seboj, se učimo “obstati” ali “obsedeti” ter prisluhniti dogajanju v naši notranjosti in okolici.

V drugem delu programa se srečamo s stresnimi reakcijami in neprijetnimi občutji ter razvijamo dopuščanje in sprejemanje – sebe in okoliščin, kakršne so v tem trenutku. Vadimo opuščanje presojanja in obsojanja – sebe in drugih. Učimo se prepoznavanja svojih avtomatskih vzorcev, vnašanja čuječnosti in s tem ustvarjanja možnosti izbire za svoja vedenja. Posebno pozornost posvetimo tudi čuječnosti v medosebnih odnosih – poslušati in tudi slišati, izraziti in biti slišan.

V zadnjem delu posebno pozornost namenimo skrbi zase, razvijanju prijaznosti in sočutja do sebe, opazujemo in spreminjamo naš notranji dialog, prepoznavamo naše vire moči in načrtujemo vnos čuječnosti v naš vsakdan tudi po zaključku programa. Nekaj mesecev po zaključku programa sledi še deveto, “follow-up” srečanje, kjer bo prostor za pregled samostojne prakse, deljenje izkušenj, pripravo osebnega načrta za naprej.

Učenje po programu je izrazito praktično, a podprto s sodobnimi psihološkimi znanji ter teorijami. Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa posamezniku pomaga bolj jasno prepoznavati lastne telesne in mentalne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način. Svoje doživljanje lahko neposredno poveže z izreki, kot sta: »Da bi lahko razumel druge, moraš najprej razumeti sebe« in »Bodi ti sprememba, ki jo želiš videti«.

Sodelovanje v programu je aktivno. V 8 tednih opravijo udeleženci približno 26 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdioposnetkov ter približno 8 ur vadbe čuječnosti v okviru samih srečanj. Formalna vadba – meditacije v obliki gibanja, hoje, sedenja in pregleda telesa – se dopolnjuje z neformalno vadbo – opravljanjem vsakodnevnih dejavnosti na čuječen način. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnjah vaj je zaželeno, vendar povsem prostovoljno.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80-odstotna prisotnost na programu.

Program bo potekal preko aplikacije Zoom. Za udeležbo potrebujete miren prostor z zaprtimi vrati, kjer boste lahko sami. Srečanju se je možno pridružiti preko telefona, tabličnega ali običajnega računalnika, potrebujete le solidno internetno povezavo.

Več o uvodnih programih

Vtisi udeležencev

“Navdušen sem nad pridobljenim znanjem. S programom čuječnosti sem prišel precej bližje k sebi, v svoj notranji svet, se naučil končno meditirati, ostreje zaznavati sebe in druge v komunikaciji, ustaviti tempo vsakdana, zmanjšati razpršenost in izboljšati koncentracijo. Naučil sem se uživati v sedanjem trenutku.”

“Sem bolj pozorna nase. Poslušam se.”

“Anja je izjemno senzibilna za ustvarjanje varnega in dovolj odprtega kroga različnih ljudi za izpeljavo vsebin programa. Je odprta, odlično podaja materijo, še posebej pa mi je všeč njen način vodenja meditacij. Njena vedrost in odkritost sta bili več kot dobrodošli:)”

(udeleženci Uvodnega programa čuječnosti, 2022)

Termini

Ob četrtkih od 19:00 do 21:15 preko aplikacije Zoom, in sicer:

16.2. Prepoznavanje avtomatskega pilota
23.2. Spoznavanje navad našega uma
2.3. Dihanje, telo, gibanje
9.3. Stres in vzorci reaktivnost na stresne situacije
16.3. Spoprijemanje s stresom in “biti s težavo”
23.3. Stresna komunikacija in čuječnost v medosebnih odnosih
30.3. Sočutna skrb zase
6.4. Kako (čuječe) naprej: Ohranjanje in razširjanje novega znanja

Poldnevno srečanje bo v soboto, 25. marca 2023 od 8:30 do 13:30.

Deveto, “follow-up” srečanje bo predvidoma junija 2023. V primeru, da se poldnevnega srečanja v tišini ne morete udeležiti, bo na voljo dodatni termin v jeseni 2023.

Cenik in prijava

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, zato vas vabimo, da višino kotizacije izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Prava cena je tista, katero boste izbrali sami.

Vrsta Znesek Opis
Standardna cena 310 €

Znesek vključuje donacijo, ki omogoča subvencionirano udeležbo na programu še nekomu, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti. Dodatna sredstva gredo neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo.

Osnovna cena 260 €

Znesek pokriva osnovne stroške za izvedbo tečaja, kot so honorar učitelja čuječnosti, materialni ter administrativni stroški.

Subvencionirana cena 180 €

Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se programa sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Prilagodljivo višino kotizacije omogoča Sklad za psihosocialno podporo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi.

Cena vključuje uvodni telefonski razgovor, 9 srečanj po 2 uri in 15 minut, 5-urno poldnevno srečanje in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

V skupini bo med 6 in 12 udeležencev. Če bo prijavljenih več, kot je razpisanih mest, bomo upoštevali datum prijave.

Končni rok za prijavo je ponedeljek, 13. februar 2023. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti.

Vir

Vir Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Izvajalka programa


Anja Ćorić