0 All Booked All Booked All Booked 23979 Uvodni program čuječnosti | Ivona Ljubičič https://www.cujecnost.org/dogodek/uvodni-program-ljubljana-ivona-ljubicic/?event_date=2023-01-09&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2023-01-09

Uvodni program čuječnosti | Ivona Ljubičič

09. 01. 2023 Od 19:00 do 21:30
  • Ljubljana Lokacija:
  • Ponedeljki ob 18:00 Termini:
  • 9. 1. 2023 Začetek:
  • 27. 2. 2023 Konec:
  • 180 € / 260 € / 310 € Cena:
Prijava 2023-01-09 19:00 2023-01-09 21:30 Europe/Ljubljana Uvodni program čuječnosti | Ivona Ljubičič Ljubljana info@cujecnost.org

Vabilo

Odprta, sprejemajoča zavestna pozornost človeku pomaga, da ohranja in razvija radovednost in hvaležnost, prijaznost in hkrati stabilnost, tako do tega, kar doživlja v sebi, kot do zunanjega sveta. Vabljeni na Uvodni program čuječnosti v Ljubljani, kjer bodo udeleženci v osmih tednih usvojili praktične vaje in teoretično podlago čuječnosti.

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Več o čuječnosti

Opis programa

Osemtedenski tečaj razvijanja čuječnosti temelji na programih Mindfulness Based Cognitive Therapy (Na čuječnosti temelječa kognitivna terapija) in Mindfulness based stress reduction (Na čuječnosti temelječe zmanjševanje stresa). Dobro premišljena struktura programa, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega kot je, v tem trenutku. Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa pomaga posamezniku bolj jasno prepoznavati lastne telesne in mentalne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način.

Sodelovanje v programu je aktivno. V osmih tednih udeleženci opravijo približno 24 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdio posnetkov ter približno 8 ur vaj čuječnosti v okviru samih srečanj. Formalna vadba – meditacije v obliki gibanja, hoje, sedenja, pregleda telesa – se dopolnjuje z neformalno vadbo – opravljanje vsakodnevnih dejavnosti na čuječen način. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnji meditacije je zaželeno, vendar povsem prostovoljno.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80% prisotnost na programu.

Več o uvodnih programih

Vtisi udeležencev

“Pridobila sem orodja, ki jih bom še naprej uporabljala za soočanje s stresom in umirjanje.”

“S programom sem dobila občutek varnosti v trenutku tukaj in zdaj, tehniko s katero lahko opazujem sebe, svoje doživljanje kot zunanji opazovalec in s tem dobim več moči, prostora za reakcije.”

“Izredno prijetna izkušnja, lepo vodenje skozi različne faze, držanje odprtega prostora za vse kar tekom tečaja vznikne, zelo prijeten glas in način govora v meditacijah voditeljice Ivone, lepo pripravljen priročnik. Zelo pohvalno!”

“Na delavnico čuječnosti sem prišla, ker se nisem znala ustaviti in ker sem iskala ponoven stik s seboj. Hvaležna sem za skupino, za tehnike, ki smo jih spoznali in za Ivono, ki nas je nežno in ljubeče vodila. Gesti ljubeče naklonjenosti in nežnosti do sebe ter obet rasti iz semen, ki sem jih zasejala… vse to me navdaja s toplim pričakovanjem za čas, ki prihaja… Hvala.”

“Všeč mi je bilo, da sem bil del skupine, ki je poizkusila nekaj novega in si tako razširil obzorja. Pridobil sem znanje oz. orodja za introspekcijo, ki mi pomaga pri boljšem razumevanju sebe in drugih ljudi.”

“Ivono sem doživela kot senzibilno, osredotočeno učiteljico z močnim fokusom in vztrajnostjo. Všeč mi je bila njena prilagodljivost in vztrajno, ljubeče nagovarjanje nas tečajnikov k potrpežljivosti do samih sebe pri izvajanju vaj.”

Termini in lokacija

Srečanja bodo potekala na naslovu Cankarjeva cesta 9, v Ljubljani ob ponedeljkih od 18:00 do 20:30, in sicer:

9. 1.Prepoznavanje avtomatskega pilota
16. 1.Soočanje z ovirami: Spoznavanje navad našega uma
23. 1.Soočanje s stresom
30. 1.Biti prisoten
6. 2.Misli niso dejstva
13. 2.Skrb zase: Moč iz sočutja
20. 2.Biti s težavo: Sprejemanje doživljanja kot osnova nadaljnjega delovanja
27. 2.Čuječe naprej: Ohranjanje in razširjanje novega znanja

Poldnevno srečanje bo v soboto, 18. februarja 2023, od 10. do 16. ure.

Cena in prijava

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, zato vas vabimo, da višino kotizacije izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Prava cena je tista, katero boste izbrali sami.

VrstaZnesekOpis
Standardna cena310 €

Znesek vključuje donacijo, ki omogoča subvencionirano udeležbo na programu še nekomu, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti. Dodatna sredstva gredo neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo.

Osnovna cena260 €

Znesek pokriva osnovne stroške za izvedbo tečaja, kot so honorar učitelja čuječnosti, materialni ter administrativni stroški in najem prostorov.

Subvencionirana cena180 €

Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se programa sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Prilagodljivo višino kotizacije omogoča Sklad za psihosocialno podporo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi.

Cena vključuje uvodni telefonski intervju, 8 srečanj po 2 uri in 30 minut, 6-urno poldnevno srečanje, gradivo in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Viri

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka programa


Ivona Ljubičič