0 All Booked All Booked All Booked 2553 Uvodni program Online | Maja Bajt https://www.cujecnost.org/dogodek/uvodni-program-online-maja-bajt/?event_date=2021-01-20&reg=1 https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr 2021-01-20

Uvodni program Online | Maja Bajt


  • 180 - 290 € Cena
  • srede ob 18:30 Termini
  • 20. 1. 2021 Začetek
  • 10. 3. 2021 Konec
Prijava 2021-01-20 18:30 2021-01-20 20:30 Europe/Ljubljana Uvodni program Online | Maja Bajt Aplikacija Zoom info@cujecnost.org

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (angl. mindfulness) je eden izmed najbolj obetavnih načinov za ohranjanje in izboljševanje duševnega zdravja, učinkovito orodje za osebnostno rast in psihološko spoprijemanje s težavami. S čuječnostjo se učimo zavedati svojega doživljanja (telesnih občutkov, misli, čustev, zunanjega dogajanja), ne da bi se poskušali doživljaju izogniti in ga kakorkoli spreminjati.

Krepitev zavedanja je za čustveni in osebnostni razvoj vsakega posameznika ključnega pomena, saj predstavlja pomembno orodje za učenje izbire in doseganje vedenjskih, osebnostnih in doživljajskih sprememb, povečuje možnost izbire odziva na dražljaje znotraj in izven sebe.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, ki pa jo lahko sistematično razvijamo in krepimo z različnimi vajami in tehnikami. Razvijanje čuječnosti ima številne koristi za posameznika: boljša skrb zase, izboljšanje splošnega počutja, večja kvaliteta življenja, občutje notranje mirnosti, zmanjšanje doživljanja stresa, tesnobnosti, depresivnosti, izboljšanje medosebnih odnosov, bolj polno doživljanje življenja (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Več o čuječnosti

Opis programa

Osemtedenski tečaj razvijanja čuječnosti temelji na programu Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR), z nekaterimi elementi na čuječnosti temelječe kognitivne terapije (Mindfulness Based Cognitive Therapy – MBCT). Kljub imenu je potrebno poudariti, da tečaj ni oblikovan kot psihoterapevtski, temveč kot psihoedukativni program. Dobro premišljena in temeljito preverjena struktura MBSR programa, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega kot je, v tem trenutku. Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa pomaga posamezniku bolj jasno prepoznavati lastne telesne in duševne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način.

V osmih tednih bodo udeleženci spoznali temeljne vaje čuječnosti (vaja pregled telesa, sedeča meditacija, meditativno gibanje, meditativna hoja, druge krajše vaje čuječnosti, opravljanje vsakodnevnih aktivnosti na čuječen način), poleg tega pa se bomo skupaj lotevali tudi različnih tematik, ki lahko pripomorejo k večji kakovosti vašega bivanja in boljšemu počutju (medosebna komunikacija, spoprijemanje s stresom, spoznavanje delovanja našega uma, itd). Udeležba v programu spodbuja tudi aktivno vadbo čuječnosti doma, s pomočjo avdio posnetkov.

Srečanja bodo potekala preko aplikacije Zoom, ki jo lahko uporabljate na računalniku ali telefonu in vam ponuja spoznavanje temeljnih teoretskih znanj, vaj in tehnik čuječnosti iz udobja domačega doma. Celodnevno srečanje bo izvedeno v živo.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80% prisotnost na programu.

Več o uvodnih programih

S programom sem veliko pridobila … zdaj stopam v odnose močnejša, bolj zaupam sebi, mirnejša sem, dan pa mi kjub enakemu urniku vseeeno poteka počasnejše, bolj doživeto, čuteče…

 

V času udeležbe so postala ključna vodila mojega delovanja besede: zaupaj, vse kar čutiš, misliš in čustvuješ je v redu. Lahko opazuješ, kaj se v tem trenutku dogaja s tvojim telesom, čustvi, mislimi in na ta način ustvarjaš razliko med tem, kar je v tebi in kaj prihaja iz okolja. Lahko počakaš, da zaznaš, začutiš in šele nato odreagiraš na dražljaj, ki prihaja iz okolja. Navdušena nad celostnim pristopom in vabilu k prijaznemu in mehkemu odnosu do sebe.

 

(udeleženki programa čuječnosti, 2020)

Termini

Ob sredah od 18:30 do 20:30, in sicer:

20. 1.Prepoznavanje avtomatskega pilota
27. 1.Soočanje z ovirami – spoznavanje navad našega uma
3. 2.Soočanje s stresom
10. 2.Biti prisoten
17. 2.Biti s težavo: Sprejemanje doživljanja kot osnova nadaljnjega delovanja
24. 2.Misli niso dejstva
3. 3.Skrb zase: Moč iz sočutja
10. 3.Čuječe naprej: Ohranjanje in razširjanje novega znanja

Celodnevno srečanje: sobota, 27. februar, od 10:00 do 16:00

Cena in prijava

Cena programa se giblje od 180 do 290 €. Subvencionirano ceno omogoča Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo, v katerega lahko prispevate tudi vi. Cenik je dostopen tukaj. Cena vključuje uvodni telefonski intervju, 8 srečanj po 2 uri, 6-urno celodnevno srečanje, gradivo in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

V skupini bo največ 10 udeležencev. Če bo prijavljenih več, kot je razpisanih mest, bomo upoštevali prijave po vrstnem redu.

Končni rok za prijavo in plačilo kotizacije je ponedeljek, 18. januar 2021V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, se zaračuna celotna kotizacija. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Viri

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka programa: Maja Bajt


Maja Bajt