0 All Booked All Booked All Booked 27271 Vadbena skupina čuječnosti 3 (dopoldanska) https://www.cujecnost.org/dogodek/vadbena-skupina-cujecnosti-3-dopoldanska/?event_date=2024-03-12&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2024-03-12

Vadbena skupina čuječnosti 3 (dopoldanska)

12. 03. 2024 Od 09:00 do 10:00
  • Aplikacija Zoom Lokacija:
  • Srede ob 8:00 Termini:
  • 13. 3. 2024 Začetek:
  • 5. 6. 2024 Zaključek:
  • 110/140/170 Kotizacija:
Prijava 2024-03-12 09:00 2024-03-12 10:00 Europe/Ljubljana Vadbena skupina čuječnosti 3 (dopoldanska) Aplikacija Zoom info@cujecnost.org

Vadbena skupina 3 (Razvijanje prijaznosti in sočutja do sebe)

Vadbena skupina čuječnosti je praktični trening, s katerim poglabljamo meditativno prakso in dajemo čuječnosti prostor v vsakdanjem življenju. Rdeča nit srečanj je vabilo, da izstopimo iz avtomatskega pilota, ki je storilnostno usmerjen in v katerem pogosto spregledamo svoje potrebe ter ne skrbimo zase, kot bi potrebovali in želeli. Na tej vadbeni skupini se ne bomo osredotočali le na vadbo čuječnosti, trening pozornosti in avtomatizme, ampak bo v ospredju negovanje sočutja in prijaznosti do sebe

Jutranja meditacija nam lahko pomaga postaviti namero in “ton” za dan, ki je pred nami. Pomaga pri osredotočanju uma, obvladovanju stresa in izboljšanju počutja. 

Vadba v skupini in skupna namera nas podpira pri motivaciji za vajo, utrjuje občutek povezanosti v skupnosti ter omogoča učenje z izmenjavo izkušenj med udeleženci. Hkrati nas opominja na “skupno človeškost” (ang. common humanity). Dvanajst tednov redne vadbe je obdobje, v katerem se začnejo v naših mentalnih shemah in vedenjskih vzorcih dogajati spremembe – opuščamo stare, nekoristne vzorce, ki nas omejujejo na poti k zadovoljnemu življenju ter vnašamo nove, podporne načine mišljenja, delovanja, bivanja. Ob redni vadbi se v možganih v tem času začnejo prekinjati stare, ustaljene nevronske poti in utiramo nove povezave, ki jih zavestno utrjujemo in tako delamo prostor, da v našem življenju tudi trajno ostanejo. S tem imamo več prostora za zavestne izbire, ki vodijo k temu, da živimo svoje življenje bolj skladno s svojimi potrebami, željami in vrednotami.

Za koga je program primeren?

Vadbena skupina čuječnosti je namenjena posameznikom, ki čuječnost že poznajo in prakticirajo. Dobrodošli vsi, ki imate zaključen 8-tedenski program čuječnosti (Uvodni program čuječnosti, Celostno obvladovanje stresa, MBSR, MBCT ali drugi) ali imate izkušnje z drugimi oblikami meditacije (Vipassana, zen, transcedentalna meditacija, joga, tai-chi) oziroma s sorodnimi praksami.

Opis programa

Raziskave kažejo, da nam razvijanje prijaznosti in sočutja do sebe prinaša mnoge koristi. Posamezniki, ki so bolj prijazni in sočutni do sebe (sploh v trenutkih, ko gredo stvari narobe), zmorejo hitreje okrevati po stresnih dogodkih, so bolj psihološko stabilni in odporni na pritiske in spremembe. Pri tem je pomembno, da opazimo svojega “notranjega kritika”, ki prebiva v našem umu. S prepoznavanjem notranjega dialoga smo na dobri poti, da ustvarjamo prostor za bolj sočuten, prijazen in podporen notranji svet.

Eden izmed omejujočih avtomatskih vzorcev je naš (evolucijsko pogojen) fokus na neprijetno, stresno, težko, na grožnjo in nevarnost. Na vadbeni skupini želimo z vajami in pogovori kultivirati kapaciteto, da opazimo tudi tisto, kar je dobro, prijetno, lepo. Da damo prostor tudi radosti, veselju, miru in spokojnosti. 

Vabljeni, da se nam pridružite na jutranji vadbeni skupini, kjer bo v ospredju meditacija in praktično učenje skozi lastno izkušnjo. Poudarek bo na tematikah: prijaznost in sočutje do sebe, sprejemanje, skrb zase. 

Program bo zajemal 12 tedenskih srečanj po 60 minut in bo potekal preko aplikacije Zoom, katero lahko uporabljate na računalniku ali telefonu iz udobja vašega doma.

Na posameznem srečanju bo v ospredju ena daljša meditacija in kratke, praktične vaje za vsakodnevno rabo. Prostor bo tudi za vprašanja ali dileme, ki se bodo porajale tekom vadbe. Vsak teden bodo udeleženci prejeli »vajo tedna«, ki jo lahko po svojih željah in zmožnostih vadijo tudi doma. Učni proces bo podprt tudi z gradivom, ki bo poslano po elektronski pošti.

Opomba: Če bi vas zanimalo strukturirano poglabljanje prakse in razumevanje teoretskih temeljev, priporočamo Nadaljevalni program čuječnosti.

Vtis udeležencev

“Organizirana skupina za vadbo čuječnosti me je spodbujala k praksi ter skupnem sedenju, ker je bilo zame zelo dragoceno. Redno srečevanje skozi tri mesece me je spodbujalo k čuječnem načinu razmišljanja in delovanja, kar je bila tudi moja namera ob vključitvi. Da postane čuječnost dnevna stalnica. On-line izvedba mi je omogočala lažjo prisotnost. Pogovori v malih skupinah ter v polovici skupine so bili dobrodošli, saj so nadomeščali osebni stik z udeleženci. Prav tako bi pohvalila izjemno gradivo in opomnike.” Učiteljici sem doživela kot “… zelo čuječni , sočutni osebi, ki ju velja modelirati.”

“Velika pomoč v nenavadni stresni situaciji, vsaj ob ponedeljkih sem se končno spomnila, da vse bo minilo.. lahko smo potrpežljivi.. zaupanje v svet..”

“Všeč mi je bil način vodenja, da smo po e pošti dobivali navodila za delo čez teden, tudi teme so mi odgovarjale.”

“Všeč mi je bil termin in “rednost” vadbe. Zelo potrebujem vodeno meditacijo, kar mi je super. Všeč mi je tudi podpora skupine.”

Termini srečanj

Ob sredah od 8:00 do 9:00, in sicer: 13.3., 20.3., 27.3., 3.4., 10.4., 17.4., 24.4., 8.5., 15.5., 22.5., 29.5. in 5.6. 2024.

Cenik

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, zato vas vabimo, da višino kotizacije izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Prava cena je tista, katero boste izbrali sami.

Vrsta Znesek Opis
Standardna cena 170 €

Znesek vključuje donacijo, ki omogoča subvencionirano udeležbo na programu še nekomu, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti. Dodatna sredstva gredo neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo..

Osnovna cena 140 €

Znesek pokriva osnovne stroške za izvedbo tečaja, kot so honorar učitelja čuječnosti, materialni ter administrativni stroški.

Subvencionirana cena 110 €

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, ne glede na njihov osebni dohodek. Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se programa sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Pogoj za udeležbo po subvencionirani ceni je vsaj 80-odstotna prisotnost na programu. Prilagodljivo višino kotizacije omogoča Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi.

Končni rok za prijavo je sreda, 6. marec 2024 oziroma do zapolnitve prostih mest. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Izvajalki programa


Anja Ćorić


Breda Smej