0 All Booked All Booked All Booked 3827 Voden odmik za prakso čuječnosti https://www.cujecnost.org/dogodek/voden-odmik-maj-2024/?event_date=2024-05-17&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2024-05-17

Voden odmik za prakso čuječnosti

17. 05. 2024 Od 19:30 do 17:00
  • Nazarje Lokacija:
  • 3 dni Trajanje:
  • 17. 5. 2024 Začetek:
  • 19. 5. 2024 Zaključek:
  • 180 € / 260 € / 310 € Kotizacija:
Prijava 2024-05-17 19:30 2024-05-17 17:00 Europe/Ljubljana Voden odmik za prakso čuječnosti Nazarje info@cujecnost.org

Vabilo

Čuječna pozornost je kot ptica: poleti lahko takrat, ko sta obe njeni krili videni, sprejeti in s tem pripravljeni na let. Eno krilo ptice čuječne pozornosti vodi  pozornost, zavedanje, prepoznavanje in drugo krilo prijaznost, sočutje, ljubeznivost. Ko čuječna ptica znotraj nas poleti, smo sami s seboj in s svetom okoli nas prisotni z ljubečo pozornostjo. Življenje takrat ponuja več priložnosti in naše odprto srce jih toplo sprejme. Čas odmika bomo namenili negovanju obeh kril, odkrivanju, kako se v nas pojavljajo, bivajo in tudi minevajo trenutki ljubeče pozornosti. Odmik bo priložnost za negovanje ljubečega in pogumnega sprejemanja življenja.    

Čas, ko se umaknemo od kompleksnosti in nujnih opravkov vsakodnevnega življenja, nam omogoča, da resnično prisluhnemo svojemu telesu, srcu in umu. V tihem okolju in čuječni družbi lažje ostajamo prisotni s svojim doživljanjem, kot se odvija iz trenutka v trenutek. Pozornost se izostri, telo se umiri in um zbistri. S tem ustvarimo pogoje za jasno opazovanje in razumevanje svojega doživljanja. Ker ni aktivnosti, s katerimi bi se lahko skrili pred sabo, obstaja velika verjetnost, da se bomo po odmiku poznali bolje, kot pred njim. Odmik je odlična priložnost za srečanje s seboj in v tem srečanju nastane prostor za vadbo prijaznosti in sočutja.

Kaj vključuje voden odmik?

  • prakso čuječnosti z vodenjem in v tišini
  • čuječno gibanje in hojo z vodenjem in v tišini
  • uvodni in zaključni krog skupine
  • individualni pogovor z učiteljem čuječnosti
  • ogled posnetka predavanja na temo čuječnosti

Odmik bo vključeval tako vodene meditacije kot tudi nekaj meditacij v tišini.

Za koga je odmik primeren?

Dogodek je primeren za vse, ki že poznajo in izvajajo prakso čuječnosti ali podobne prakse (uvodni program čuječnosti, Vipassana, praksa zen in drugi budistični pristopi). Vabljeni vsi, ki si želite poglobiti prakso čuječnosti in se še ne počutite dovolj varne pri izvajanju vaj brez vodenja. Prav tako dobrodošli vsi, ki čutite, da bi vam kombinacija vodenih vaj ter meditacij v tišini pomagala pri ohranjanju namere za prakso in vzdrževanju stika s seboj. Vabljeni tudi vsi, ki vam fizični odmik iz vsakodnevnega vrtinca življenja nudi več podpore in prostora za vadbo ter skrb zase.

Praksa čuječnosti lahko v nas prebudi tudi dolgo speče spomine, čustva in občutke, ki so doživljajsko neprijetni. V takšnem primeru lahko vadbo kadarkoli prekinemo in se posvetujemo z vodji odmika ali pa nadaljujemo z opazovanjem dogajanja v nas, v kolikor je to mogoče. Dopuščanje izkušnje, tudi ko je ta za nas neprijetna, je lahko plodno in koristno pri spoznavanju samega sebe. Pomembno je, da vse odločitve sprejmemo v duhu prijaznosti in sočutja do sebe. V določenih primerih je bolje, da čuječnost razvijamo v individualnih srečanjih s psihoterapevtom ali v prilagojeni skupini, še posebej če so prisotni aktualni panični napadi, posttravmatska stresna motnja, odvisnost od drog, depresija, psihotične ali druge duševne motnje. Morebitna vprašanja in dvome lahko brez zadržkov naslovite na vodji odmika.

Kakšna je razlika med odmikom v polni tišini in vodenim odmikom?

Odmik v polni tišini je organiziran prostovoljno in ne vsebuje nobenih vodenih meditacij. Udeleženci odmika si razdelijo termine zvonjenja sklopov meditacij. Voden odmik se od odmika v polni tišini razlikuje v tem, da vsebuje vodene meditacije, individualni pogovor z učiteljem čuječnosti ter posnetek predavanja v soboto zvečer.

Za kakršnakoli vprašanja ali dileme glede udeležbe se lahko posvetujete z vodji odmika na elektronskem naslovu katarina.cerar@cujecnost.org in anja.coric@cujecnost.org.

Preberite več o odmikih >

Urnik

Odmik bomo začeli z uvodnim krogom in končali s podeljevanjem izkušnje v zaključnem krogu. Okviren urnik si lahko ogledate na tej povezavi.

Termin in lokacija

Odmik bo potekal od petka, 17. maja do nedelje, 19. maja 2024 v Frančiškanskem samostanu Nazarje na naslovu Samostanska pot 50, 3331 Nazarje. Prihod bo ob 17:30, odhod pa okrog 15:00 (po kosilu).

Vodenje in bivanje

Odmik bosta vodili Anja Ćorić in Katarina Cerar Bajde, učiteljici čuječnosti.

Prehrana bo vegetarijanska, zanjo bo poskrbel ponudnik prenočišča. Nameščeni bomo v 1-posteljnih in 2-posteljnih sobah.

Odmik bo potekal v manjši skupini od 8 do 16 udeležencev.

Cenik

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, zato vas vabimo, da višino kotizacije izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Prava cena je tista, katero boste izbrali sami, zato vas prijazno vabimo, da nas glede možnosti subvencije in obročnih plačil kontaktirate. Naj denar ne bo ovira pri odločitvi za udeležbo.

VrstaZnesekOpis
Standardna cena310 €

Z izbiro te cene boste omogočili udeležbo na odmiku še nekomu, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti. Dodatna sredstva gredo neposredno v sklad za subvencioniranje udeležbe na programih čuječnosti. V imenu tistih, ki bodo lahko koristili finančno pomoč, se vam zahvaljujemo za vašo radodarnost.

Osnovna cena260 €

Osnovna cena pokriva osnovne stroške za izvedbo odmika.

Subvencionirana cena180 €

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, ne glede na njihov osebni dohodek. Subvencionirana cena je namenjena vsem, ki se odmika sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi.

V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred dogodkom. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, se zaračuna celotna kotizacija. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti.

Za vsa vprašanja smo vam na voljo na naslovu info@cujecnost.org ali na številki 069 955 754.

Voditeljici


Katarina Cerar Bajde


Anja Ćorić