0 All Booked All Booked All Booked 24676 Nadaljevalni program čuječnosti: Živeti sočutno | Breda Smej https://www.cujecnost.org/dogodek/ziveti-socutno-online-breda-smej/?event_date=2022-01-17&reg=1 https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr 2022-01-17

Nadaljevalni program čuječnosti: Živeti sočutno | Breda Smej


  • Ponedeljki ob 18:30 Termini:
  • 17. 1. 2022 Začetek:
  • 7. 3. 2022 Konec:
  • 180 € - 310 € Cena:
Prijava 2022-01-17 18:30 2022-01-17 20:30 Europe/Ljubljana Nadaljevalni program čuječnosti: Živeti sočutno | Breda Smej Aplikacija Zoom info@cujecnost.org

Sočutje je definirano kot sposobnost biti odprt in dovzeten za bolečino in trpljenje, tako pri sebi kot pri drugih. To gre skupaj z željo po lajšanju te bolečine in trpljenja ter skupaj s pripravljenostjo za to prevzeti odgovornost.

 

To ne pomeni slepega razdajanja in zanemarjanja lastnih potreb in meja. Prav tako to ne pomeni samopomilovanja na račun drugih. Socutje je odkrivanje, kako lahko skrb zase in skrb za druge gresta z roko v roki.

(Erik van den Brink)

Sočutje je prisotno v vseh nas. Vsem nam je dano biti prijazen in ljubeč do sebe in do drugih, prav tako je v nas prisotna želja, da bi bili srečni in da bi videli druge srečne.

Včasih ta prirojena kvaliteta ne dobi priložnosti, da bi se v polnosti razvila. To se še posebej opazi v zahtevnih situacijah, ko prvotni stres še poglabljamo s kritiko, zavračanjem in obsojanjem sebe, drugih, sveta in življenja nasploh. V težkih ali stresnih situacijah (ko smo tesnobni, zaskrbljeni, hrepeneči, jezni ali sumničavi…) ni tako enostavno ostati v stiku s tem, kar se poraja in biti dopuščajoč in sočuten. Pogosto se takrat pustimo na cedilu in postanemo svoj najhujši nasprotnik.

Raziskave kažejo, da smo v življenju veliko bolj učinkoviti, odporni in stabilni, če smo prijazni in skrbni do sebe. In tega se je mogoče naučiti! Na srečo sočutje lahko razvijamo in poglabljamo z vajo. Korak za korakom, začenši pri sebi.

Opis programa

Naš notranji kritik pogosto preglasi notranjega pomočnika. Da bi bili pripravljeni vzpostaviti stik z bolečino ter z neprijetnimi občutki in mislimi, je potreben pogum, zaupanje in pripravljenost prevzeti odgovornosti za to, kar čutimo.

Z 8-tedenskim programom se vadimo v soočanju z svojimi mislimi, čustvi, telesnimi zaznavami, vzgibi in delovanjem na bolj sočuten in dopuščajoč način. Pri tem je poleg razumevanja in uvida (konceptualni nivo) pomembna predvsem izkustvena komponenta – razumem in tudi čutim.

Učinki vadbe sočutja: ♥Podpora pri soočanju z ovirami in s težavnimi trenutki. ♥Več osebne iniciative in sposobnosti, da se na konstruktiven in odgovoren način spoprijemamo s težavami. ♥Manj strahu pred napakami in zavrnitvijo. ♥Več samozavesti in sočutja do lastnih pomanjkljivosti. ♥Boljša skrb zase. ♥Več čustvene inteligence in lažja regulacija čustev. ♥Več pozitivnih čustev, modrosti, sreče in optimizma. ♥Več socialne povezanosti.

Srečanja bodo potekala preko aplikacije Zoom.

Več o Nadaljevalnih programih 

Za koga je program primeren?

Nadaljevalni program je namenjen posameznikom, ki čuječnost že poznajo in prakticirajo. Dobrodošli vsi, ki imate zaključen 8-tedenski program čuječnosti (Uvodni program čuječnosti, Celostno obvladovanje stresa, MBSR, MBCT ali drugi).

Mogoče pri sebi opažate, da vam vaje in meditacije programa čuječnosti koristijo, ampak da je kljub temu težko najti prostor zanje v vsakdanjem življenju. Prav tako morda opažate, da vam je težko ohraniti prijazno in sprejemajočo držo predvsem, ko gredo stvari drugače, kot bi si želeli.

Tako kot lahko razvijamo čuječno držo do izkušnje sedanjega trenutka, tako lahko z redno vadbo razvijamo  prijaznost in sočutje. 8-tedenski program sočutja (Na čuječnosti temelječe sočutno življenje/Mindfulness Based Compassionate Living) vam je pri tem lahko v podporo.

Termini

Program bo potekal ob ponedeljkih od 18:30 do 20:30, in sicer:

17.1.Trije čustveno regulacijski sistemi
24.1.Nevarnost in sočutje
31.1.Sočuten odnos do notranjih vzorcev
7.2.Modus sočutja
14.2.Jaz in drugi
21.2.Skupna človečnost / vsi si želimo biti srečni
28.2.Sočuten vsakdan
7.3.Živeti sočutno

Celodnevno srečanje bo potekalo preko spleta, in sicer v soboto, 26. februarja 2022 od 8:30 do 13:00.

Cenik in prijava

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, zato vas vabimo, da višino kotizacije izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Prava cena je tista, katero boste izbrali sami.

VrstaZnesekOpis
Standardna cena310 €

Znesek vključuje donacijo, ki omogoča subvencionirano udeležbo na programu še nekomu, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti. Dodatna sredstva gredo neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo.

Osnovna cena260 €

Znesek pokriva osnovne stroške za izvedbo tečaja, kot so honorar učitelja čuječnosti, materialni ter administrativni stroški.

Subvencionirana cena180 €

Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se programa sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Prilagodljivo višino kotizacije omogoča Sklad za psihosocialno podporo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi.

Končni rok za prijavo je ponedeljek, 10. januar 2022. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 10 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Viri

Program MBCL (Mindfulness based compassionate living) sta razvila Frits Koster in Erik van den Brink. Program bazira na znanstvenem razumevanju pomembnosti in pozitivnih učinkov sočutja na podlagi različnih kliničnih študij.

Vsebina programa je navdihnjena z delom različnih avtorjev: Paul Gilbert (The Compassionate Mind, Constable 2009), Christopher Germer (The Mindful Path to Self-Compassion, Guilford 2009); Kristin Neff (Self-Compassion,  Morrow 2011), Tara Brach (Radical Acceptance, Random House 2003) and Rick Hanson (Buddha’s Brain, New Harbinger 2009).

Izvajalka programa


Breda Smej