0 All Booked All Booked All Booked 1997 Čuječnost kot podpora po zdravljenju raka https://www.cujecnost.org/dogodek/cujecnost-in-rak/?event_date=2019-02-25&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2019-02-25

Čuječnost kot podpora po zdravljenju raka


  • 25. 2. 2019 Začetek:
  • 15. 4. 2019 Konec:
  • 8 tednov Trajanje:
  • brezplačno Cena:
2019-02-25 17:00 2019-02-25 19:00 Europe/Ljubljana Čuječnost kot podpora po zdravljenju raka Europa Donna, Partizanska 24, Slovenska Bistrica spela.mirosevic@cujecnost.org
Čuječnost in rak

Predstavitev čuječnosti

Nihče ne išče tako grobega prebujenja kot je diagnoza rak, ki se dotakne vsega, kar ima posameznik rad. Ko se diagnoza dotakne naših misli in poudari neizbežno slabotnost, ki prihaja, lahko zlahka izgubimo upanje. Preplavijo nas misli in v želji obvladati neobvladljivo hitro pademo v avtomatizem. Hodimo in gledamo, ne da bi zares videli, kam stopamo. Jemo, ne da bi zares okušali in pogovarjamo se, brez da bi vedeli, kaj govorimo in kaj slišimo. Živimo, a v resnici nas ni. Potovanja v sedanjost postajajo redkost. Večino časa preživimo v preteklosti ali prihodnosti. A tukaj … tukaj, kjer zares smo … nas več ni.

Čuječnost predstavlja orodje in način življenja o tem, kako biti prisoten. Kako biti več tu. Spodbuja zavedanje in usmerjanje misli v sedanji trenutek, v edini trenutek, ki zares obstaja. Čuječnost ne predstavlja le uma, ampak našo celostno izkušnjo v povezavi s svetom, ki obstaja preko vseh naših čutil. Ta izkušnja ni statična, ampak živa in dinamična. S tem ko smo čuječi, se odločimo, da smo budni in povezani. Povezani med telesom in dušo, kot tudi z naravo stvari, ki se nam dogajajo. Jon Kabat-Zinn, začetnik programov čuječnosti leta 1979, definira čuječnost kot:

»Zavestno usmerjanje pozornosti na sedanji trenutek brez obsojanja«.

To zahteva odločno, a ljubečo namero na usmeritev pozornosti v telo in um, pa če je to prijetno ali neprijetno. Ta namera izhaja iz ideje, da bolj ko se upiramo našemu doživljanju in bolj ko poskušamo spreminjati to kar spremeniti ne moremo, bolj tesnobnostni postanemo in bolj trpimo.  Četudi se lahko »zavestno usmerjanje pozornosti na ta trenutek« sliši enostavno, je veliko težje, kot se morda zdi.

Skozi našo glavo gre dnevno več kot 10.000 misli in številka se ob stresnih dogodki še poveča. Usmerjanje pozornosti zavestno in brez predsodkov zahteva veliko samodiscipline in vztrajnosti. Programi čuječnosti zato ob sočasni podpori skupine in voditelja predstavljajo odlično rešitev za razvijanje veščin čuječnosti. Udeleženci programov poročajo, da so se po koncu programa naučili bolje prepoznati stres, da so našli učinkovite načine obvladovanja stresa, da so se naučili bolje upravljati s svojimi misli ter da bolj polno živijo svoja življenja.

Več o čuječnosti

Raziskave potrjujejo pozitivne učinke

Programi čuječnosti imajo številne ugodne učinke na zdravje in blagostanje. Posebno zanimivi so učinki programa čuječnosti na imunski sistem – študija Davidsona in kolegov (2003) je potekala pri udeležencih, katere so cepili proti gripi. Pri osebah, ki so se prej udeležile programov čuječnosti, so izmerili večjo količino protiteles proti gripi v primerjavi s kontrolno skupino. Podobno so pri osebah, okuženih z HIV, raziskovalci ugotovili, da je udeležba na programu čuječnosti povzročila povečano aktivnost in število naravnih celic ubijalk.

Precejšnja vrednost programov čuječnosti se je pokazala pri pomoči bolnikom z rakom, zlasti za zniževanje simptomov stresa, depresije, anksioznosti, pri stranskih učinkih zdravljenja, utrujenosti, nespečnosti in kakovosti življenja. Tacónova (2003) je ugotovila, da čuječnostna meditacija pri bolnikih z rakom povečuje občutek nadzora, ki je pomemben napovedovalec poteka te bolezni. Pri ženskah z rakom na dojki so Tacón, Caldera in Ronaghan (2004) kot posledico udeležbe v programu čuječnosti poleg zmanjšanja stresa ugotovile tudi boljšo prilagoditev na bolezen in večjo kakovost življenja.

Opis programa in komu je namenjen

Praksa čuječnosti je eden izmed načinov, kako ohranjati in krepiti ta stik. Skupaj z Europa Donno, Centrom Cordis in Inštitutom za integrativno psihoterapijo in svetovanje IPSA, smo razvili program čuječnosti, ki je namenjen ženskam po koncu zdravljenja raka dojk in rodil.

Sodelovanje v programu je aktivno. V osmih tednih udeleženci opravijo približno 42 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdio posnetkov ter približno 12 ur vadbe čuječnosti v okviru samih srečanj. Formalna vadba – meditacije v obliki gibanja, hoje, sedenja, pregleda telesa – se dopolnjuje z neformalno vadbo – opravljanje vsakodnevnih dejavnosti na čuječen način. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnji meditacije je zaželeno vendar povsem prostovoljno.

Več o uvodnih programih

Termini, cena in prijave

8-tedenski program vključuje sedem zaporednih srečanj in enkrat celodnevno vadbo (5 ur) med vikendom. Srečali se bomo enkrat tedensko po dve polni uri. Prijave zbiramo do 21. 2. 2019 na e-naslov spela.mirosevic@cujecnost.org do zapolnitve mest (število udeleženk je omejeno na 10). Pred začetkom programa bo potrebno opraviti individualni intervju. Želimo pripraviti kakovosten program, zato vas bomo povabili tudi k sodelovanju za raziskovalno-izobraževalne namene.

Program bo potekal ob ponedeljkih od 18h do 20h v Slovenski Bistrici (Partizanska 24), kontinuirano ob naslednjih terminih: 25. 2., 4. 3., 11. 3., 25. 3., 2. 4. (izjemoma torek), 8. 4. in 15. 4. Celodnevno srečanje bo v soboto, 13. aprila, od 10h do 15h.

Program poteka v okviru projekta Europe Donne ROZA, zato je udeležba brezplačna. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Ministrstvo za zdravje RS

Viri

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Davidson, R. J., Kabat-Zinn, J., Schumacher, J., Rosenkranz, M., Muller, D., Santorelli, S. F., … in Sheridan, J. F. (2003). Alterations in brain and immune function produced by mindfulness meditation. Psychosomatic medicine, 65(4), 564-570.

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Tacón, A. M. (2003). Meditation as a complementary therapy in cancer. Family & community health, 26(1), 64-73.

Tacón, A. M., Caldera, Y. M. in Ronaghan, C. (2004). Mindfulness-Based Stress Reduction in women with breast cancer. Families, Systems, & Health, 22(2), 193.

Izvajalka programa: Špela Miroševič


Špela Miroševič
Špela Miroševič