Komu so namenjene?

Odprte skupine nam omogočajo, da se motiviramo pri redni praksi in meditiramo ne glede na trenutno počutje. Na skupini je dobrodošel vsak, ki že ima vzpostavljeno prakso čuječnosti (uvodni program čuječnosti, Vipassana, praksa zen in drugi budistični pristopi) ter želi soustvarjati okolje, ki podpira razvijanje čuječega zavedanja.

Skupine so odprte tako za člane kot nečlane Društva za razvijanje čuječnosti. Vodijo jih prostovoljci, udeležba je brezplačna, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki v višini med 2 in 5 €, s katerimi krijemo stroške najema prostora.

Prijava

Če se želite pridružiti srečanju, se prosimo obvezno prijavite na info@cujecnost.org. Če bi bili radi obveščeni o prihodnjih srečanjih, se lahko prijavite na e-listo na tej povezavi.

Več o čuječnosti

Kdaj potekajo skupine:

Srečanja v živo so zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb Covid-19 trenutno zaustavljena.

 

Potek srečanja

Osrednji del srečanja sestavlja sklop vaj v obliki sedeče meditacije in meditativne hoje. Ob četrtkih je potek sledeč: 20′ (sede) / 10′ (hoja) / 20′ (sede) / 10′ (hoja) / 20′ (sede). Ob nedeljah je potek sledeč: 30′ (sede) / 10′ (hoja) / 30′ (sede) / 10′ (hoja) / 30′ (sede).

Skupine potekajo brez pogovora.

Pravila za udeležence

  1. Na srečanje prispemo 5-10 min pred začetkom. Začenjali bomo točno.
  2. Ob prihodu v prostore Cankarjeve 9 je obvezno nošenje maske in razkuževanje rok. Enako velja za uporabo toaletnih prostorov.
  3. Med prihajanjem in odhajanjem se na hodniku ne pogovarjamo, da ne bi motili pogovorov v drugih sobah. Vse postorimo, kolikor najbolje lahko, v tišini.
  4. Blazine so na voljo za uporabo – vsak si lahko z njimi pripravi svoje mesto za meditacijo.
  5. V prostor ne vnašamo kozarcev z vodo, dovoljeni so zgolj bidoni z zamaškom.
  6. Prostor med srečanjem zapustimo le v nujnih primerih in to storimo med meditativno hojo. Uporabo stranišča priporočamo pred začetkom skupine.
  7. V času sedeče meditacije lahko tudi ležimo, se naslonimo na steno ali sedimo na stolu.
  8. Ob koncu očistimo in stresemo podloge ter pospravimo blazine.

Thich Nhat Hanh: »Skupnost je kot vrt, poln različnih vrst dreves in rož. Ko lahko nase in na druge pogledamo kot na edinstvene cvetlice in drevesa, lahko razvijemo pravo razumevanje in ljubezen do drugega. Neka roža lahko cveti zgodaj spomladi, druga cveti v poznem poletju. Neko drevo obrodi mnogo sadežev, drugo nudi hladno senco. Niti ena rastlina v vrtu ni več ali manjvredna, pa tudi enaka kot katerakoli druga ne. Vsak član nosi enkratno darilo, ki ga podarja skupnosti.« (The New Sangha Handbook, 2012)

Book your prijavnica