Komu so namenjene?

Odprte skupine nam omogočajo, da se motiviramo pri redni praksi in meditiramo ne glede na trenutno počutje. Na skupini je dobrodošel vsak, ki že ima vzpostavljeno prakso čuječnosti (uvodni program čuječnosti, Vipassana, praksa zen in drugi budistični pristopi) ter želi soustvarjati okolje, ki podpira razvijanje čuječega zavedanja.

Skupine so odprte tako za člane kot nečlane Društva za razvijanje čuječnosti. Vodijo jih prostovoljci, udeležba je brezplačna, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki v višini med 2 in 5 €, s katerimi krijemo stroške najema prostora. Če se želite pridružiti srečanju, sporočite svojo prijavo na info@cujecnost.org.

Več o čuječnosti

Potek srečanja

Osrednji del srečanja sestavlja sklop vaj v obliki sedeče meditacije in meditativne hoje. Ob nedeljah je potek sledeč: 30′ (sede) / 10′ (hoja) / 30′ (sede) / 10′ (hoja) / 30′ (sede). Ob ponedeljkih in sredah je potek sledeč: 20′ (sede) / 10′ (hoja) / 20′ (sede) / 10′ (hoja) / 20′ (sede).

Skupine potekajo brez pogovora, razen zadnji ponedeljek in zadnjo sredo v mesecu, ko je organizirano predavanje, ogled videa, diskusija ali refleksija izkušnje pri praksi čuječnosti.

Kdaj potekajo skupine?

Srečanja skupin so:

  • vsak ponedeljek od 17:00 do 18:30;
  • vsako sredo od 9:00 do 10:30;
  • vsako 2. in 4. nedeljo od 18:00 do 20:00 (v poletnem času, od 1. junija do 15. septembra, od 19:00 do 21:00).

Ob dela prostih dneh (prazniki) ni srečanj.

Točne datume srečanj si lahko ogledate tukaj.

Pravila za udeležence

  1. Na srečanje prispemo 5-10 min pred začetkom. Začenjali bomo točno.
  2. Med prihajanjem in odhajanjem se na hodniku ne pogovarjamo, da ne bi motili pogovorov v drugih sobah. Vse postorimo, kolikor najbolje lahko, v tišini.
  3. Blazine so na voljo za uporabo – vsak si lahko z njimi pripravi svoje mesto za meditacijo.
  4. V prostor ne vnašamo kozarcev z vodo, dovoljeni so zgolj bidoni z zamaškom.
  5. Prostor med srečanjem zapustimo le v nujnih primerih in to storimo med meditativno hojo. Uporabo stranišča priporočamo pred začetkom skupine.
  6. V času sedeče meditacije lahko tudi ležimo, se naslonimo na steno ali sedimo na stolu.
  7. Ob koncu očistimo in stresemo podloge ter pospravimo blazine.

Thich Nhat Hanh: »Skupnost je kot vrt, poln različnih vrst dreves in rož. Ko lahko nase in na druge pogledamo kot na edinstvene cvetlice in drevesa, lahko razvijemo pravo razumevanje in ljubezen do drugega. Neka roža lahko cveti zgodaj spomladi, druga cveti v poznem poletju. Neko drevo obrodi mnogo sadežev, drugo nudi hladno senco. Niti ena rastlina v vrtu ni več ali manjvredna, pa tudi enaka kot katerakoli druga ne. Vsak član nosi enkratno darilo, ki ga podarja skupnosti.« (The New Sangha Handbook, 2012)