Glasbeni trenutek obstaja zgolj tukaj in zdaj


Ustvarjanje glasbe vključuje izražanje čustev, uglašenost in prisotnost. Ime Tukan in zmaj združuje zvok in besedo ter vabi v zavestno potovanje pozornosti: od pomena besede k zvoku in nazaj. Glasbo razumemo kot vabilo k opazovanju izkušnje, ki se poraja v stiku med trenutnimi dražljaji, osebno preteklostjo in skupno človeškostjo.

Mešani pevski zbor Tukan in zmaj deluje v okviru Društva za razvijanje čuječnosti od februarja 2022 pod taktirko Žana Rojca. Šteje šestdeset članov. Sodelovanje v pevskem zboru je obenem priložnost za raziskovanje izraznosti in eksperiment. Repertoar zborovskih skladb je raznolik in vključuje dela iz klasične glasbe, slovenske ljudske pesmi, pop žanra in drugih zvrsti.

Foto: Knjižnica Šiška

Slikar ustvarja sliko na platno.

Glasbenik slika na tišino.

Leopold Stokowski

Vizija glasbenega udejstvovanja


Verjamemo, da ima zborovska glasba veliko moč, da mehča naša srca in nas povabi v širše sprejemanje življenja. Ustvarjalni proces, ki ga doživljamo znotraj kolektiva, želimo deliti s poslušalci. Upamo, da skupaj z nami zapuščajo koncertno prizorišče obogateni z novimi vprašanji, radovednostjo in jasnejšimi smerokazi za poti, ki so v življenju resnično pomembne.

Pevski zbor predstavlja zavetje skupnosti in obenem pogum posameznika, ki se s petjem razgali. Spogledujemo se z odpiranjem meja med nastopajočimi in publiko, tako da vsi udeleženi vstopajo v proces glasbenega ustvarjanja z okušanjem živosti in pristnosti pevskega izraza. To lahko v praksi pomeni intimnejšo izkušnjo poslušanja pevskega zbora, ki se z oddaljenega odra premakne bližje k poslušalcem. Povezovanje je lahko tudi vključevanje poslušalcev v nastajajoči glasbeni trenutek z aktivnim petjem in podajanjem ritma.

Zborovsko petje želimo prepletati z elementi glasbenega gledališča, filma in pripovedovanja zgodb, ki lahko obogatijo poslušanje glasbe (ali pa glasba podpre njih). V ospredje tako postavljamo človekovo izkušnjo življenja. Biti človek je namreč tudi izziv, umetnost pa nam lahko ponudi prostor, kjer si lahko ta izziv jasneje dovolimo, ga opazujemo in se od njega učimo.

Predstavitev zborovodje


Za Žana Rojca je glasba že od malih nog velik del življenja. Pri 8. letih je pričel z učenjem klavirja, zaključil nižjo glasbeno šolo in svojo strast do klavirja ohranil vse do danes. V srednji šoli je ustanovil pevski zbor, kjer je začel nabirati prve izkušnje kot zborovodja. Od takrat naprej se njegova glasbena pot razvija in nadgrajuje.

Od leta 2019 obiskuje ure solopetja pri Diegu Barriosu Rossu, kjer se uči klasične tehnike petja ter spoznava svoj glas, tako v dobesednem kot v metaforičnem pomenu. Leta 2022 se je začel izobraževati kot zborovski dirigent pri mentorju Tomu Varlu in od takrat naprej redno obiskuje zborovodske seminarje. Na teh seminarjih se navdušuje nad pristopi mentorjev kot so Panda van Proosdij, Ragnar Rasmussen in Urša Lah. Pri ustvarjanju zborovskih priredb in študiju kompozicije sodeluje s skladateljem Leonom Firštom.

Svoje izkušnje na področju glasbe, psihoterapije in čuječnosti združuje v pevskem zboru Tukan in zmaj, ki zanj predstavlja nov izziv grajenja skupnosti. Več o strokovnem delu Žana Rojca na področju čuječnosti in psihoterapije lahko preberete tukaj.

Žan Rojc

Zbirate pogum, da bi zapeli z nami?


Spodaj smo zbrali nekaj informacij, ki vam bodo pomagale pri odločitvi, ali smo pravi pevski zbor za vas. Če vas zborovsko petje mika, vas vabimo, da nas kontaktirate. Kadarkoli med letom lahko oddate prijavo k sodelovanju z izpolnitvijo obrazca. O terminu glasovnega preizkusa vas bomo obvestili.

Ni potrebno, da ste izdelani pevci, lahko zgolj “pojete pod tušem” in se želite na področju petja še razvijati. Glasbeno predznanje ni pogoj. Če niste prepričani, ali je pevski zbor primeren za vas, nas kontaktirajte. Sodelujete lahko po svojih zmožnostih in z občutkom za osebne meje. Deležni boste nežne spodbude za učenje novih spretnosti in raziskovanje osebnega izraza.

Pred vključitvijo z vsakim kandidatom_ko izvedemo glasovni preizkus, katerega namen je uvrstitev v določen glas (sopran, alt, tenor ali bas) ter ocena glasbenega posluha.

Prijavi se k sodelovanju

Pevske vaje vključujejo raznolike dejavnosti, ki nas podpirajo pri usvajanju novih pesmi in razvijanju v samozavestne pevce:

  • učenje vokalne tehnike za oblikovanje glasu (resonančnost, izenačevanje registrov, oblikovanje vokalov, širjenje obsega glasu),
  • dihalne vaje za povečevanje kapacitete pljuč in prožnosti pevskega aparata,
  • osnove glasbene teorije, vključno s solfeggiom (petje po notah),
  • petje v harmoniji za izostritev posluha in intonacije v pevskem zboru,
  • improvizirano petje v skupini, kjer bomo skozi telo, prostor in glas oblikovali edinstvene glasbene utrinke,
  • raziskovanje ritma,
  • petje zborovskih skladb po notnem zapisu,
  • ozaveščanje pevske drže in odrske prezence,
  • združevanje petja z vajami čuječnosti.

Sodelovanje v pevskem zboru je priložnost za nova poznanstva in koristno preživet čas. Sodelovanje z nami ponuja:

  • dobro družbo,
  • razvijanje pevskih sposobnosti,
  • osebnostno rast,
  • užitek ob petju, še posebej v zborovskih harmonijah,
  • nova znanja na področju glasbene teorije in vokalne tehnike,
  • priložnost nastopanja na koncertih.

Srečanja potekajo enkrat tedensko ob torkih, od 18:15 do 20:15 v Ljubljani, v prostorih Osnovne šole Mirana Jarca, Ipavčeva ulica 1. Enkrat mesečno je dodatno srečanje ob sobotah dopoldan, ki je namenjeno vajam po glasovih, izvedbi pevskih delavnic z gostujočimi učitelji ali pripravam na nastop. Dvakrat na leto izvedemo pevski intenziv, ki poteka čez vikend. Naša priljubljena lokacija je Debeli Rtič.

Od pevcev pričakujemo redno udeležbo na pevskih vajah, saj se program razvija in nadgrajuje.

Za delovanje pevskega zbora člani prispevajo (a) letno članarino in (b) mesečni prispevek. Naša želja je, da dejavnosti Društva omogočamo vsem, zato vas vabimo, da višino prispevka izberete glede na svoje finančne zmožnosti. Pravi znesek je tisti, ki ga boste izbrali sami.

Vrsta prispevkaMesečni znesekOpis
Prispevek z donacijo20–25 €Znesek vključuje donacijo, ki omogoča subvencionirano udeležbo v pevskem zboru še nekomu, ki si prispevek težje privošči. Prilagodljive cene naših dejavnosti omogoča Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo, kamor se stekajo zbrane donacije.
Osnovni prispevek15 €Znesek pokriva osnovne stroške za izvajanje pevskega zbora, kot so najem prostorov, honorar zborovodje in učitelja vokalne tehnike ter materialni stroški.
Znižan prispevek5–10 €Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki mesečni prispevek težje poravnajo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno znižati. Prilagodljive cene naših dejavnosti omogoča Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo.

Book your prijavnica