0 All Booked All Booked All Booked 1853 O delovanju in nedelovanju v meditaciji https://www.cujecnost.org/dogodek/o-delovanju-nedelovanju-v-meditaciji/?event_date=2024-05-26&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2024-05-26

O delovanju in nedelovanju v meditaciji


  • 6. december 2016 Datum:
  • 19:30 Ura:
Prijava 2024-05-26 18:30 2024-05-26 20:30 Europe/Ljubljana O delovanju in nedelovanju v meditaciji

VSEBINA Meditacijo pogosto opisujemo kot “le biti z vsem, kar je”, “nevpletajoče opazovanje” ali celo “zgolj sedenje”, kar vse nakazuje na določeno nedelovanje. Toda zakaj je meditacija za marsikoga tako naporna? In zakaj večina konkretnih meditacijskih praks, še posebno začetniških, temelji na takšni ali drugačni obliki koncentracije, ki je vse prej kot nedelovanje? Moramo najprej vložiti veliko truda, da trud nekoč ne bo več potreben? Ali pa je nedelovati mogoče takoj, če ga le prav razumemo? Več o vsebini: http://www.biti.si/vsebina/dejavnosti/meditacija/meditacija.html O PREDAVATELJU Prof. dr. Matej Černigoj je svojo strokovno pot začel kot študent psihologije na ljubljanski univerzi. Danes velja za enega vodilnih strokovnjakov na področju socialne psihologije pri nas, raziskovalni duh pa ga vodi po mnogih formalnih in neformalnih poteh prvoosebnega raziskovanja zavesti. Med dejavnostmi, s katerimi se ukvarja, je tudi čuječnost, ali v njegovem jeziku: preprosta prisotnost. Sam poudarja, da prek samoraziskovanja vstopamo v polje celovitosti. Vse, kar podaja, je rezultat prepletanja izkušnje in razumevanja, ali kot sam pravi: “kar dajem, je povsem moje, ker sem to preizkusil in razumem. Če boste od mene karkoli prejeli, bo povsem vaše, ker boste to preizkusili in razumeli.”  LOKACIJA Ziferblat Ljubljana je prostor za druženje, kjer se plačuje čas. Velja, da ena minuta stane 5 centov. Za študente in dijake je 1 minuta 4 cente. Ker ne bi radi, da se vam mudi in si želimo, da si vzamete čas, bomo ure ustavili po 60 minutah (2,4 €). KDAJ? Torek, 6. december ob 19:30 KJE? Vegova ulica 8, 1000 Ljubljana

Ziferblat, Vegova ulica 8, 1000 Ljubljana, Slovenia anja.longyka@cujecnost.org
Društvo za razvijanje čuječnosti

VSEBINA

Meditacijo pogosto opisujemo kot “le biti z vsem, kar je”, “nevpletajoče opazovanje” ali celo “zgolj sedenje”, kar vse nakazuje na določeno nedelovanje. Toda zakaj je meditacija za marsikoga tako naporna? In zakaj večina konkretnih meditacijskih praks, še posebno začetniških, temelji na takšni ali drugačni obliki koncentracije, ki je vse prej kot nedelovanje? Moramo najprej vložiti veliko truda, da trud nekoč ne bo več potreben? Ali pa je nedelovati mogoče takoj, če ga le prav razumemo?

Več o vsebini: http://www.biti.si/vsebina/dejavnosti/meditacija/meditacija.html

O PREDAVATELJU

Prof. dr. Matej Černigoj je svojo strokovno pot začel kot študent psihologije na ljubljanski univerzi. Danes velja za enega vodilnih strokovnjakov na področju socialne psihologije pri nas, raziskovalni duh pa ga vodi po mnogih formalnih in neformalnih poteh prvoosebnega raziskovanja zavesti. Med dejavnostmi, s katerimi se ukvarja, je tudi čuječnost, ali v njegovem jeziku: preprosta prisotnost. Sam poudarja, da prek samoraziskovanja vstopamo v polje celovitosti. Vse, kar podaja, je rezultat prepletanja izkušnje in razumevanja, ali kot sam pravi: “kar dajem, je povsem moje, ker sem to preizkusil in razumem. Če boste od mene karkoli prejeli, bo povsem vaše, ker boste to preizkusili in razumeli.” 

LOKACIJA

Ziferblat Ljubljana je prostor za druženje, kjer se plačuje čas. Velja, da ena minuta stane 5 centov. Za študente in dijake je 1 minuta 4 cente. Ker ne bi radi, da se vam mudi in si želimo, da si vzamete čas, bomo ure ustavili po 60 minutah (2,4 €).

KDAJ? Torek, 6. december ob 19:30
KJE? Vegova ulica 8, 1000 Ljubljana