0 All Booked All Booked All Booked 24189 Nadaljevalna zaprta skupina: Preprosto čuječno | Katarina Cerar https://www.cujecnost.org/dogodek/nadaljevalna-zaprta-skupina-preprosto-cujecno/?event_date=2021-01-14&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2021-01-14

Nadaljevalna zaprta skupina: Preprosto čuječno | Katarina Cerar


  • četrtki ob 19h Termini:
  • 14. 1. 2021 Začetek:
  • 8. 4. 2021 Konec:
  • od 120 do 190 € Cena:
Prijava 2021-01-14 18:00 2021-01-14 19:30 Europe/Ljubljana Nadaljevalna zaprta skupina: Preprosto čuječno | Katarina Cerar Zoom info@cujecnost.org
Preprosto čuječno

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Več o čuječnosti

Opis programa

Beseda »sati«, ki je pri nas prevedena kot čuječnost, ima mnogotere pomene, med njimi zavedanje, ter spomniti se in opuščati sodbe. Takšen način pozornosti nam lahko odpira svež pristop k vsakdanjim opravkom. Začetniški um in radovednost mehčata naš odnos do sebe in do soljudi. Zavestno razvijanje sočutja nam pomaga tudi pri soočanju z delovnimi izzivi, pri srečevanju s svojimi mejami. Svoje meje lahko nežno spoznavate ob četrtkovih večernih srečanjih, v katerih bomo raziskovali, kako čuječno bivanje vpliva na naš vsakdan in kako praksa čuječnosti krepi čuječno zavedanje.

Srečanja bodo preplet formalne prakse, pogovora o doživljanju med vajo in raziskovanja, kako se praksa odraža v vsakdanjem življenju. Vsako od dvanajstih srečanj bo obarvala izbrana tematika, s katero si lahko pomagamo pri razumevanju, zakaj in kako čuječnost in z njo povezana mentalna stanja subtilno, a hkrati pomembno, vplivata na kvaliteto našega življenja. Skozi pogovor in odgovarjanje na vprašanja bomo še globlje raziskovali osnovne temelje čuječnosti: opuščanje presojanja, potrpljenje, začetniški um, zaupanje, opuščanje naprezanja, sprejemanje, dopuščanje in nenavezanost.

Skupina je namenjena vam, ki bi po opravljenem uvodnem programu želeli nadaljevati s prakso čuječnosti v družbi somišljenikov, ter tudi vsem, ki prakso čuječnosti že poznate, pa bi si želeli enkrat tedensko srečati se v skupini. Pogosto je lahko samostojno ohranjanje prakse težavno. Skupina in premišljene vsebine srečanj spodbujajo zavzetost in mehčajo ovire na poti do redne samostojne prakse.

Vsak udeleženec ima možnost 30 minutnega individualnega pogovora med potekom programa. Pred pričetkom programa naredimo kratek uvodni pogovor z udeležencem. Tematika pogovora bodo izkušnje čuječnosti, želje glede poteka nadaljnje prakse ter morebitne omejitve – trenutni telesni in duševni dejavniki, ki bi potrebovali še posebno pozornost.

Srečanja bodo potekala preko aplikacije Zoom, ki jo lahko uporabljate na računalniku ali telefonu in vam ponuja spoznavanje temeljnih teoretskih znanj, vaj in tehnik čuječnosti iz udobja vašega doma. Izvajalka programa je učiteljica čuječnosti Katarina Cerar Bajde.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80% prisotnost na programu.

Termini srečanj

Četrtki od 19:00 do 20:30: 14. 1. 2021, 21. 1. 2021, 28. 1. 2021, 4. 2. 2021, 11. 2. 2021, 18. 2. 2021, (25. 2. srečanje odpade – počitnice), 4. 3. 2021, 11. 3. 2021, 18. 3. 2021, 25. 3. 2021, 1. 4. 2021, 8. 4. 2021

Cena in prijava

Cenik
VrstaZnesekOpis
Cena z donacijo190 €

Z izbiro te cene boste omogočili udeležbo na programu še nekomu, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti. Dodatna sredstva gredo neposredno v Dobrodelni sklad za psihosocialno podporo. V imenu tistih, ki bodo lahko koristili finančno pomoč, se vam zahvaljujemo za vašo radodarnost.

Standardna cena160 €

Standardna cena pokriva osnovne stroške za izvedbo tečaja. Prosimo vas, da izberete to ceno, če je to za vas mogoče.

Subvencionirana cena120 €

Naša želja je, da omogočamo programe čuječnosti vsem, ne glede na njihov osebni dohodek. Subvencionirana cena je namenjena študentom, upokojencem, nezaposlenim in ostalim, ki se programa sicer ne bi mogli udeležiti iz finančnih razlogov. Število mest, ki jih lahko ponudimo po tej ceni, je omejeno in odvisno od donacij, ki se zbirajo v Dobrodelnem skladu za psihosocialno podporo. Prosimo, stopite v stik z nami, če bi želeli višino subvencionirane cene dodatno prilagoditi. Ob prijavi bomo morda prosili za dokazilo (npr. potrdilo o prejemanju denarne socialne pomoči ali vašo obrazložitev), s katerim boste podprli vašo prošnjo po subvencionirani ceni.

Končni rok za prijavo je v torek, 12. januarja 2021. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 3 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Viri

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka programa


Katarina Cerar Bajde