0 All Booked All Booked All Booked 9652 Predstavitvena delavnica čuječnosti v Izoli https://www.cujecnost.org/dogodek/predstavitvena-delavnica-cujecnosti-v-izoli-2/?event_date=2019-02-21&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2019-02-21

Predstavitvena delavnica čuječnosti v Izoli


  • 21. 2. 2019 Datum:
  • 11:30 Začetek dopoldanske delavnice:
  • 18:00 Začetek popoldanske delavnice:
  • Brezplačno Cena:
Prijava 2019-02-21 17:00 2019-02-21 18:30 Europe/Ljubljana Predstavitvena delavnica čuječnosti v Izoli Medgeneracijski center Izola, Livade 7A, 6310 Izola info@cujecnost.org
Pismo zate

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Več o čuječnosti

Komu je namenjena delavnica?

Predstavitvena delavnica je namenjena vsem tistim, ki se s prakso čuječnosti še niste srečali ali pa bi želeli znova priti v stik z njo ter tudi tistim, ki si želite vstopiti v Uvodni program čuječnosti, ki bo v Portorožu potekal marca 2019. Med delavnico se bomo skupaj podali v izkušnjo različnih vaj – od zavedanja dihanja, zavedanja telesa in meditativnega gibanja. Po vajah bo čas namenjen pogovoru o izkušnji in doživljanju vaj.

O izvajalki

Izvajalka delavnice je Ivona Ljubičič, specializantka gestalt psihoterapije in psihoterapevtka v Centru labirint:

“Z meditacijo sem se srečala že zgodaj in v mojem življenju ima posebno in dragoceno mesto. Menim, da je med pomembnejšimi orodji za dobro, uravnoteženo in sr(e)čno življenje. Negovanje sočutja, potpežljivosti in odprtosti z redno prakso čuječnosti pa je pomemben del mojega življenja. Po poti raziskovanja različnih tehnik in tradicij hodim že slabih 25 let. Raziskovala sem različne meditacije in orodja samozavedanja: dihalne tehnike, transcendentalna meditacija, Vipassana, Zen budizem in še kaj. Udeležila sem se različnih odmikov, dolgih in kratkih, doma in v tujini. Zame je meditacija ali čuječnost (mindfulness) pomembno orodje v procesu samozavedanja, kajti zavedanje je predpogoj spremembe. Meditacija zame ni zgolj formalna praksa, ampak trenutek-za-trenutkom v življenjskem vsakdanu, v odnosih z drugimi in s sabo, je način in doživljanje življenja. Skozi formalno prakso sem se naučila biti prisotna in ostati z vsem, kar prinese negotovost življenja. Gestalt psihoterapija, ki jo prakticiram, ima korenine tudi v zen tradiciji in budistični filozofiji, zato je zame prepletanje psihoterapije in čuječnosti zelo naraven in komplementaren proces.”

Termin

Delavnica bo 21. februarja potekala dvakrat, in sicer:

  • dopoldne, od 11:30 do 13:00
  • popoldne, od 18:00 do 19:30

Cena in prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna. Obvezne so predhodne prijave preko spletnega obrazca.

Viri

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka delavnice: Ivona Ljubičič


Ivona Ljubičič