0 All Booked All Booked All Booked 22281 Predstavitvena delavnica čuječnosti v Ljubljani https://www.cujecnost.org/dogodek/predstavitvena-delavnica-cujecnosti-v-ljubljani/?event_date=2019-05-30&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2019-05-30

Predstavitvena delavnica čuječnosti v Ljubljani


  • 30. 5. 2019 Datum:
  • 18:00 Začetek:
  • 20:00 Konec:
  • Prostovoljni prispevki Cena:
Prijava 2019-05-30 16:00 2019-05-30 18:00 Europe/Ljubljana Predstavitvena delavnica čuječnosti v Ljubljani Cankarjeva cesta 9, Ljubljana info@cujecnost.org

VSA PROSTA MESTA NA DELAVNICI SO ŽAL ŽE ZASEDENA!

Za informacijo, kje bodo potekale naslednje delavnice, obiščite povezavo: https://www.cujecnost.org/dogodki/

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti.

Več o čuječnosti

Komu je namenjena delavnica?

Delavnica je namenjena vsem, ki vas čuječnost zanima in se želite z njo spoznati. Na delavnici boste spoznali nekaj ključnih teoretičnih izhodišč o čuječnosti ter načine, kako praksa čuječnosti pomaga pri soočanju z (vsakodnevnim) stresom. Udeleženci delavnice boste spoznali tudi eno ali dve kratki vaji čuječnosti, po praktični vaji pa bo tudi čas, namenjen pogovoru o doživljanju med vajo.

O izvajalki

Izvajalka delavnice je Katarina Cerar Bajde, prof. športne vzgoje, študentka doktorskega študija na Fakulteti za šport in učiteljica čuječnosti:

“Najlepše in najtežje izzive, kako živeti čuječno, pa mi predstavlja družinsko življenje: moja dva otroka sta nenehna spodbuda, ustvarjalca priložnosti za gojenje mojega notranjega miru in ljubezni. Biti prisotna, s prijazno, odprto pozornostjo. Z odprtostjo in nežnostjo tudi do tistih delov same sebe, ki mi niso všeč, za katere bi raje videla, da se nikoli ne pojavijo. In kadar se ti trenutki pojavijo, so trenutki velikih presenečenj, trenutki harmonije, notranje radosti in miru, kar se, brez da bi še karkoli naredila, pokaže navzven in vpliva na tok dogajanja. Le spomniti se je potrebno. In ravno zato redno »sedim«.”

Cena in prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna, po svojih zmožnostih lahko darujete prostovoljne prispevke. Ker so mesta omejena, so obvezne predhodne prijave preko spletnega obrazca.

Delavnica bo izvedena v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja 2019

Viri

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka delavnice: Katarina Cerar Bajde


Katarina Cerar Bajde