0 All Booked All Booked All Booked 24103 Uvodni program Online | Breda Smej https://www.cujecnost.org/dogodek/uvodni-program-online-breda-smej-2/?event_date=0000-06-22&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 0000-06-22

Uvodni program Online | Breda Smej


  • petki ob 18h Termini:
  • 27. 11. 2020 Začetek:
  • 29. 1. 2021 Konec:
  • od 180 do 290€ Cena:
Prijava 0000-06-22 18:00 0000-06-22 20:00 Europe/Ljubljana Uvodni program Online | Breda Smej Aplikacija Zoom info@cujecnost.org
Uvodni program Breda Smej

Kaj je čuječnost?

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih zaznav in namer ter zunanjega dogajanja.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Več o čuječnosti

Opis programa

Osemtedenski tečaj razvijanja čuječnosti temelji na programih Mindfulness Based Cognitive Therapy (Na čuječnosti temelječa kognitivna terapija) in Mindfulness based stress reduction (Na čuječnosti temelječe zmanjševanje stresa). Dobro premišljena struktura programa, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega kot je, v tem trenutku. Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa pomaga posamezniku bolj jasno prepoznavati lastne telesne in mentalne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način.

Sodelovanje v programu je aktivno. V osmih tednih udeleženci opravijo približno 24 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdio posnetkov ter približno 8 ur vaj čuječnosti v okviru samih srečanj. Formalna vadba – meditacije v obliki gibanja, hoje, sedenja, pregleda telesa – se dopolnjuje z neformalno vadbo – opravljanje vsakodnevnih dejavnosti na čuječen način. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnji meditacije je zaželeno, vendar povsem prostovoljno.

Osemtedenski program bo potekal preko aplikacije Zoom, ki jo lahko uporabljate na računalniku ali telefonu in vam ponuja spoznavanje temeljnih teoretskih znanj, vaj in tehnik čuječnosti iz udobja domačega doma. Celodnevno srečanje bo izvedeno v živo.

Izvajalka programa je učiteljica čuječnosti Breda Smej. Kot asistentka na programu se bo pridružila psihologinja Anja Dangubič.

Udeleženci po zaključku programa prejmejo potrdilo o udeležbi. Za pridobitev potrdila je obvezna vsaj 80% prisotnost na programu.

Več o uvodnih programih

Online srečanja so bila zelo dobra, primerna, prihranek časa in kilometrine. Kvaliteta izvedbe pa mislim, da bi v obeh primerih bila ista – odlična! … Voditeljica je nekaj posebnega, nekaj dodanega. Res je izjemna!

 

S programom sem bila zelo zadovoljna. Voditeljica programa, Breda Smej, je naravnost odlična – zelo topla, prijetna, človeška, s širino, bogatimi izkušnjami in kompetencami. … Delujem bolj umirjeno in premišljeno. Čuječnost skušam čimbolj vnašati v moj vsakdan.

(udeleženci Uvodnega programa čuječnosti, 2019 in 2020)

Termini

Ob petkih od 19:00 do 21:00, in sicer:

27. 11.Prepoznavanje avtomatskega pilota
4. 12.Soočanje z ovirami: Spoznavanje navad našega uma
11. 12.Soočanje s stresom
18. 12.Biti prisoten
25. 12.Praznik – srečanje odpade
1.1.Praznik – srečanje odpade
8. 1.Biti s težavo: Sprejemanje doživljanja kot osnova nadaljnjega delovanja
15. 1.Misli niso dejstva
22. 12.Skrb zase: Moč iz sočutja
29. 1.Čuječe naprej: Ohranjanje in razširjanje novega znanja

Celodnevno srečanje bo potekalo na Goričkem, natančneje na naslovu Prosečka vas 56, 9202 Mačkovci. Termin srečanja bo določen po dogovoru z udeleženci glede na razmere in možnosti.

Cena in prijava

Cena programa se giblje od 180 do 290 €, določite jo sami glede na vaše finančne zmožnosti. Cenik je dostopen tukaj. Cena vključuje uvodni intervju (preko telefona ali ene izmed spletnih aplikacij), 8 srečanj po 2 uri, 6-urno celodnevno srečanje, gradivo, ki ga boste prejeli v digitalni obliki, individualni pogovor z učiteljico čuječnosti tekom programa in posnetke vodenih vaj. Telefonski pogovor je del uvodnega postopka in je namenjen oceni primernosti udeležbe in pripravi na program.

V skupini bo največ 10 udeležencev. Če bo prijavljenih več, kot je razpisanih mest, bomo upoštevali prijave po vrstnem redu.

Končni rok za prijavo je v petek, 20. novembra 2020. V primeru vaše odpovedi bomo upoštevali samo pisne odjave, ki bodo prispele na naslov info@cujecnost.org do vključno 3 dni pred začetkom programa. Pri kasnejši odjavi, neudeležbi programa iz kakršnegakoli razloga ali v primeru, da odjava ni bila pisno poslana, Društvo oziroma izvajalec zaračuna celotno kotizacijo. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti. Pridržujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

Viri

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka programa


Breda Smej

Asistentka