kreativna terapevtka, učiteljica čuječnosti

S čuječnostjo sem se srečala kakšnih 10 let nazaj. Na mojo pot je prišla v obliki zvočnega zapisa meditacij J. Kabbat Zinn-a. Pred tem sem se občasno ukvarjala z jogo, delno tudi iz profesionalnega vidika – kot navdih za vaje za tečaj sproščanja, ki sem ga vodila.

Za začetek je bilo to dovolj, izvajala sem meditacije, brez da bi kaj dosti vedela o ideji ali teoriji za njimi. Želja vedeti kaj več je prišla počasi. Postopoma je rastlo zanimanje za teoretičnim in znanstvenim ozadjem čuječnosti kot metode za soočanje s stresom. Hkrati je rastlo tudi zanimanje za meditacijo, prišli so tečaji in odmiki v tradiciji Vipasanna.

Od takrat je meditacija vedno prisotna v mojem vsakdanu, včasih bolj v ospredju, včasih manj. Včasih kot metoda, s katero najdem tišino in duševni mir ter se prizemljim v burnih časih. Včasih v širšem smislu kot filozofija in pristop k življenju. Zame predstavlja način, kako biti sama s seboj ter opazovati, kako se potem v tišini porajajo vprašanja in odgovori. Meditacija mi pomaga biti v stiku z lastnim doživljanjem v sedanjem trenutku, pomaga mi razumeti sebe in druge, razvijati zavedanje, odprtost, blagost in sprejemanje. To je najden zaklad, ki ga z veseljem delim.

 

Življenjepis:

1985-1989: Likovna akademija Ljubljana

1999-2002: Študij Kreativne terapije na Hogeschool Utrecht (Nizozemska)

1997-2015: Socialna delavka in kreativna terapevtka v Stichting Toevluchtsoord/Het Kopland – varna hiša in Center za pomoč žrtvam družinskega nasilja

2002-2015: Voditelj programa za sproščanje/Lichaamswerk/Bodyawerness/Progresivna relaksacija Jacobson

2010-2016: Hatha yoga/Yoga Studio Anneke Draaijer, Groningen

2013: Vipassana meditatie/ Vipassana centrum Groningen/uvodni tečaj meditacije

okt / dec 2014: 8-tedenski tečaj MBSR pod vodstvom Erik van den Brink in Frit Koster, LENTIS Groningen

jan / marec 2015: MBCL/Compassietraining pri Erik van den Brink in Frits Koster, LENTIS Groningen

april / maj 2015: MBSR Mindfulness Teacher Training Foundation Program (Study weight: 52 contact hours, 36 study hours), CVM Amsterdam (Rob Brandsma, Mila de Kooning, George Langenberg, Karin Rekveld)

okt 2016 / feb 2017: MBSR Teacher Training Advanced Program (104 contact hours, 64 study hours, supervision (3 hours) and peer (7.5 hours), preparing and executing pilot training, approximately 120 hours, writing up a reflection report: around 20 hours, CVM Amsterdam (Rob Brandsma, Mila de Kooning, George Langenberg, Karin Rekveld)

nov 2016: MBCT workshop Thorsten Barnhoffer

maj 2017: Odmik v tišini Rivendel pod vodstvom G. Vent