0 All Booked All Booked All Booked 2110 Uvodni program v februarju: Nova Gorica https://www.cujecnost.org/dogodek/uvodni-program-v-februarju-nova-gorica/?event_date=2017-02-15&reg=1 https://www.sandbox.paypal.com/cgi-bin/webscr 2017-02-15

Uvodni program v februarju: Nova Gorica


  • od 130 € do 250 € Cena
  • srede ob 14:30 Termini
  • 14. 2. 2017 Začetek
Prijava 2017-02-15 13:30 2017-02-15 15:45 Europe/Ljubljana Uvodni program v februarju: Nova Gorica Gregorčičeva 30a, 5294 Dornberk eva.pozar@cujecnost.org
Uvodni programi čuječnosti

PREDSTAVITEV ČUJEČNOSTI

Čuječnost (ang. mindfulness) je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti. Ko smo čuječi, je naša pozornost usmerjena na trenutno izkušnjo, kot se poraja iz trenutka v trenutek. Zavedamo se svojih misli, čustev, telesnih občutkov in namer ter zunanjega dogajanja. Ta premik zavedanja lahko vodi v drugačen, nov način gledanja na nas same in na okolje, v katerem živimo. Morda se tako lahko počutimo manj ujete ali pridobimo občutek, da nam je na voljo več možnosti izbire, več moči, samozavesti in modrosti.

Čuječnost je sposobnost vsakega človeka, lahko pa jo tudi sistematično razvijamo. Raziskave kažejo, da je redno izvajanje prakse posameznikom pomagalo vzgojiti dolgoročno izkušnjo notranje mirnosti, dobrega počutja, samospoštovanja in večjo kvaliteto življenja nasploh, vključno z zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti (Gotink in sod., 2015; Khoury in sod., 2015; Hempel in sod., 2014).

Več o čuječnosti

OPIS PROGRAMA

Osemtedenski tečaj razvijanja čuječnosti temelji na programih Mindfulness Based Cognitive Therapy (na čuječnosti temelječa kognitivna terapija) in Mindfulness Based Stress Reduction (programi čuječnosti za obvladovanje stresa). Kljub imenu je potrebno poudariti, da tečaj ni oblikovan kot psihoterapevtski program. Dobro premišljena struktura MBCT in MBSR programov, ki ji sledimo, vodi posameznika po poti prepoznavanja in učenja zavestnega sprejemanja sebe, takšnega kot je, v tem trenutku. Skozi praktične vaje poteka učenje z raziskovanjem, pogovor o izkušnji pa pomaga posamezniku bolj jasno prepoznavati lastne telesne in mentalne izkušnje. Teoretični del tečaja, ki je v skladu s sodobno psihološko znanostjo, posamezniku omogoča, da svoje izkušnje prepoznava tudi na racionalen, razumski način.

Sodelovanje v programu je aktivno. V osmih tednih udeleženci opravijo približno 24 ur samostojne formalne vadbe čuječnosti s pomočjo avdio posnetkov ter približno 8 ur vadbe čuječnosti v okviru samih srečanj. Formalna vadba – meditacije v obliki gibanja, hoje, sedenja, pregleda telesa – se dopolnjuje z neformalno vadbo – opravljanje vsakodnevnih dejavnosti na čuječen način. Sodelovanje v procesu povpraševanja o izkušnji meditacije na srečanjih je zaželeno vendar povsem prostovoljno.

Več o uvodnih programih

KOMU JE PROGRAM NAMENJEN

Uvodni programi so namenjeni vsem, ki se s čuječnostjo formalno še niso srečali ali pa bi želeli znova začeti s prakso. Osrednji cilj programa je pridobiti veščine, s katerimi lahko udeleženci po zaključku nadaljujejo samostojno ali v skupinah za ohranjanje prakse.

Z uvodnim programom boste spoznali temeljne vaje za razvijanje čuječnosti in tehnike za srečevanje z doživljajsko neprijetnimi občutki. Prisotna bo podpora s strani mentorja in ostalih članov skupine ter spodbuda pri vnašanju čuječnosti v vsakdan.

Program je tako potencialno odprt za vsakogar, ki je pripravljen in si želi pogledati globlje v samega sebe.

AKTIVNOST UDELEŽENCA

Za učenje novih veščin je kot pri vsaki stvari v življenju tudi tukaj pomembno vložiti nekaj svojega časa, energije in truda. Kako boste pristopili k celotnemu programu, je odvisno predvsem od vaše volje do opravljanja domačih nalog v času med srečanji skupine. Zanje si je potrebno vzeti do eno uro časa na dan.

Razumljivo je, da za učenje nečesa novega težko najdemo čas v že tako prenatrpanih urnikih vsakdana. Vendar je potrebno poudariti, kako pomembno je izvajanje domače naloge na dnevni ravni. Če menite, da boste v času trajanja programa težko sledili domačim nalogam, priporočamo, da izberete termin, ko bo to za vas mogoče. Na srečanjih skupine se boste pogovarjali tudi o vnašanju čuječnosti v vsakdan. Takrat lahko izrazite morebitne omejitve, dvome ali postavite vprašanja.

SOOČANJE S TEŽAVAMI

Naša srečanja in domače naloge vas lahko naučijo, kako biti bolj polno prisotni in se bolje zavedati vsakega posameznega trenutka življenja. Dobra novica je, da to naredi življenje bolj zanimivo, jasno in izpolnjujoče.

Na drugi strani pa pomeni soočanje s sedanjostjo tudi prisotnost s svojim doživljanjem, kadar je to neprijetno in težko sprejemljivo. Praksa čuječnosti lahko v nas prebudi tudi različne speče spomine, čustva in občutke, ki so doživljajsko neprijetni. V takšnem primeru lahko vadbo prekinemo in se posvetujemo z izvajalcem ali pa nadaljujemo z opazovanjem dogajanja v nas. Pomembno je, da o tem spregovorimo in poiščemo način, ki bo uravnotežen in konstruktiven.

Skozi program boste raziskovali in preizkušali, kako se lahko na nežen način soočamo s težavami in težkimi trenutki. Že spoznanje, da so le te prisotne, je učinkovit način za zmanjševanje stresa in nezadovoljstva. Podpora bo prisotna s strani izvajalca in članov skupine.

TERMINI

Ob sredah od 14:30 do 16:45, in sicer:

15.2.Prepoznavanje avtomatskega pilota
22.2.Soočanje z ovirami: Spoznavanje navad našega uma
1.3.Ni srečanja – šolske počitnice
8.3.Zavedanje dihanja in telesa v gibanju
15.3.Vzorci reagiranja na stres
22.3.Sprejemanje in dopuščanje
29.3.Stresna komunikacija in čuječnost v odnosih
5.4.Izražanje življenjskega stila – kako najbolje poskrbim zase?
12.4.Ohranjanje in razširjanje znanja

CENA IN PRIJAVE

Cena programa se giblje od 130 do 250 €. V primeru tokratnega programa je standardna cena 160 € zaradi izvedbe tečaja v prostorih šole. Cenik je dostopen tukaj. Cena vključuje uvodni telefonski intervju, 8 srečanj po 2 uri in 15 minut, tiskano gradivo in posnetke vodenih vaj.

V skupini bo med 8 in 14 udeležencev. Če bo prijavljenih več, kot je razpisanih mest, bomo upoštevali prijave po vrstnem redu.

Ko prejmemo vašo prijavo, vas povabimo k telefonskemu pogovoru, ki ga sestavlja nekaj vprašanj ter pojasnila glede vsebine in izvedbe programa. Nato vas bomo prosili za plačilo kotizacije, s katero si zagotovite mesto na programu. V primeru vaše odpovedi vam kotizacijo vrnemo, če uspemo poiskati nadomestnega udeleženca pred začetkom programa. V primeru odpovedi z naše strani vam kotizacijo povrnemo v celoti.

Rok za prijavo in plačilo kotizacije je 2. februar 2017.

VIRI

Černetič (2005). Biti tukaj in zdaj: Čuječnost, njena uporabnost in mehanizmi delovanja. Psihološka obzorja, 14(2): 73–92.

Gotink RA, Chu P, Busschbach JJ, Benson H, Fricchione GL, Hunink MG (2015). Standardised mindfulness-based interventions in healthcare: an overview of systematic reviews and meta-analyses of RCTs. PLoS ONE 10(4): e0124344. doi:10.1371/journal. pone.0124344.

Hempel S, Taylor SL, Marshall NJ in sod. (2014). Evidence Map of Mindfulness [Internet]. Washington (DC): Department of Veterans Affairs (US). Dostopno na naslovu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ books/NBK268640/

Kabat-Zinn J (2013). Full Catastrophe Living (Revised Edition): Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness. Delta, 2. izdaja.

Khoury B, Sharma M, Rush SE, Fournier C (2015). Mindfulness-based stress reduction for healthy individuals: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research 78(6): 519–528.

Segal ZV, Williams JG, Teasdale JD (2013). Mindfulness-based Cognitive Therapy for Depression. The Guilford Press, 2. izdaja.

Izvajalka programa: Eva Požar


Eva Požar