Tina Turk
specializantka analitične psihologije (Jungovske psihoanalize; router pri IAAP), učiteljica čuječnosti

E-naslov: tina.turk@cujecnost.org

Zakaj čuječnost?

Obstaja veliko različnih načinov, da se naučimo prepoznati čustvene, miselne in vedenjske vzorce, ki pestijo in zavirajo naš razvoj. Kako jih poimenujemo, je manj pomembno. Pomembno je vedeti, da smo mi tisti, ki jih lahko prepoznamo in sprejmemo ter tudi spremenimo, če to želimo. Včasih življenja sicer ne moremo spremeniti, lahko pa vedno vplivamo na svoj odnos do življenja.

Čuječnost v tem kontekstu ponuja možnost, potencialno pot k svobodnim odločitvam. Če se svojih dejanj in sebe zavedamo, lahko nanje vplivamo in nismo sužnji avtomatizmov navad in nagonov. Ljubeča naklonjenost je tista, ki na prijazen način postavlja tisti pravi odnos do Sebe, brez katerega nimamo kakovostnega in iskrenega stika s svojo globino in posledično ostalimi ljudmi. Zakaj bi se želeli povezovati in razvijati kvalitetne odnose do različnih delov sebe in drugih? Ker nas prav to dela ljudi.

O meni

Redno meditiram okoli 20 let. Ko sem leta 2013 preko študija Vipassane prišla v stik s konceptom ‘Metta’ (aktivno razvijanje sočutja in ljubezni do vsega, kar obstaja) me je sočasno nekako našla tudi Čuječnost kot praksa in kasneje način življenja. Pri tem je zame najpomembnejša tista praksa, ki bazira na pojmu ‘Ljubeče naklonjenosti’. Od takrat se udeležujem praks, izobraževanj in ostalih dogodkov na to temo.

Sem specializantka Analitične psihologije (imenovane tudi Jungovska analiza), ki je vrsta globinske psihoterapije. Imam vrsto let izkušenj dela z ljudmi (profesionalno ter prostovoljsko), dobro poznavanje holističnega pogleda na svet ter različnih tradicionalnih in modernih metod zdravljenja. Dovoljenje za delo s klienti pod supervizijo sem prejela pri mednarodni krovni organizaciji IAAP leta 2015 (kjer imam do pridobitve diplome status Routerja), imam tudi dovoljenje za delo s strani SFU Ljubljana. Posebno se posvečam (transgeneracijski) travmi. Imam tudi zaključeno drugo fazo metode Brainspotting. Imam dolgoletne izkušnje z delom v skupinah in s posamezniki na različnih področjih (društvo Hospic, CSD, procesne skupine različnih vrst).

Od leta 2002 sem usposobljena tudi za delo z umetnostjo. To izobrazbo sem dobila na Nizozemskem, tam sem – preden sem se dokončno posvetila psihoterapiji in psihoanalizi – vodila lastno manjše podjetje v komunikacijskih vodah. V procesu zagotavljam strokovnost, zaupnost in anonimnost po zakonu o varstvu osebnih podatkov (ur.l. RS št. 86/04), delam po etičnem kodeksu Društva za razvijanje čuječnosti, SKZP in IAAP.

Negujem članstvo/sodelovanje v sledečih organizacijah:

SZAP – Slovensko združenje za analitično psihologijo
IAAP – International Association for Analytical Psychology
ESTD – European Society for Trauma and Dissociation