Delovanje in nedelovanje v meditaciji

 

Decembra 2016 smo gostili dr. Mateja Černigoja, ki je v zanimivem predavanju predstavil svoj pogled na vprašanje delovanja oziroma nedelovanja v meditaciji. Predavanje in razpravo lahko poslušate na posnetku.

Vsebina

Meditacijo pogosto opisujemo kot “le biti z vsem, kar je”, “nevpletajoče opazovanje” ali celo “zgolj sedenje”, kar vse nakazuje na določeno nedelovanje. Toda zakaj je meditacija za marsikoga tako naporna? In zakaj večina konkretnih meditacijskih praks, še posebno začetniških, temelji na takšni ali drugačni obliki koncentracije, ki je vse prej kot nedelovanje? Moramo najprej vložiti veliko truda, da trud nekoč ne bo več potreben? Ali pa je nedelovati mogoče takoj, če le razumemo, kaj pravzaprav pomeni?

Povezava do gradiva s predavanja

Predstavitev predavatelja

Dr. Matej Černigoj je univerzitetni diplomirani psiholog in eden vodilnih strokovnjakov na področju socialne psihologije pri nas. Raziskovalni duh pa ga v zadnjih letih vodi predvsem v smeri prvoosebnega in drugoosebnega raziskovanja doživljanja. Med dejavnostmi, s katerimi se ukvarja, je tudi meditacija kot eden glavnih načinov udejanjanja celovitosti. Meditacijo preproste prisotnosti, kot svoj pristop k meditaciji imenuje, razvija in uči že dobro desetletje.


Objavi komentar

Print your prijavnica