4 nasveti za bolj čuječe praznike

Če se ne počutite pretirano praznično te dni, niste sami. Mnogim ljudjem ta čas ne prinaša samo veselja, ampak tudi stres. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako čimbolj čuječe preživeti (pred)praznično obdobje:
 1. Sprejmite nepopolnost: pogosto si zastavimo previsoke cilje glede praznovanj, potem pa smo razočarani, kadar se realnost ne sklada z našimi pričakovanji. Preden pričnete s pripravami se spomnite na to, da vse stvari najbrž ne bodo šle po načrtih. Nepopolnost je normalna in zdrava.
2. Ne izgubite perspektive: Mrzlično nakopovanje in gneča na cesti sta pogosta stresorja v tem obdobju. Vprašajte se:
– “Kakšen je širši kontekst te situacije?” Če stojite v dolgi vrsti pred blagajno, se prijazno opomnite, da se dogaja samo to: dolga vrsta pred blagajno. Ne pustite, da vam to pokvari dan.
 – “Lahko to frustrirajočo situacijo vidim kot priložnost za refleksijo?” Medtem ko stojite v vrsti, lahko sami pri sebi naštejete lepe stvari, ki so se vam zgodile v tem dnevu ali pa se spomnite, na kaj ste hvaležni.
– “Ali je kakšna možnost, da ta stresen dogodek naredim prijeten?” Povežite se s kakšno drugo osebo v vrsti (na primer s komplimentom, s prijazno gesto) ali opazujte svojo okolico z radovednostjo in sprejemanjem.
3. Odzovite se s prijaznostjo: Ne morete nadzorovati tega, kako se drugi odzivajo na stres, lahko pa spremenite svoje reakcije.
– Rečete si lahko: “Ta oseba je trenutno v stresu, zato se tako obnaša.” To vam bo pomagalo, da boste bolj sočutni in da ne boste jemali stvari osebno.
– Zavedajte se, da so prazniki še posebej težki za ljudi, ki so osamljeni. Našo prijaznost še posebej potrebujejo ljudje, ki praznike preživljajo brez družine in prijateljev.
 – Če situacija postane prenaporna, naredite nekaj globokih dihov. To lahko spremeni vašo perspektivo.
4. Ponovno premislite o svojih novoletnih zaobljubah: Tipične novoletne zaobljube nas lahko bremenijo in vodijo v neuspeh. Namesto tega poskusite:
– Začeti z majhnimi koraki: Svoj cilj razdelite na manjše cilje, ki jih boste dosegali tekom celega leta.
 – Biti prijazni do sebe: če se niste uspeli držati lanskoletnih zaobljub, poskusite to nežno sprejeti. Ko opazite, da je vajeti prevzel notranji kritik, nadaljujte z doseganjem majhnih ciljev brez sramu ali krivde.
Naša zaobljuba je, da tudi v prihodnjem letu krepimo dostop do notranjih virov moči, sočutja in kreativnih načinov reševanja problemov.
Želimo vam čuječih prazničnih dni in vas vabimo, da se priključite dogodkom za spoznavanje in poglabljanje prakse čuječnosti.

Objavi komentar

Print your prijavnica