Prednosti čuječe nosečnosti

Čuječnost med nosečnostjo

Veliko nosečnic se boji fizične bolečine, ki spremlja rojevanje in porod. Vendar nove raziskave dokazujejo, da jim pri spopadanju s strahovi lahko pomagajo tehnike čuječnosti, ki jih poučujejo v šolah za starše.

Raziskava, objavljena v The journal BMC Pregnancy and Childbirth, kaže, da lahko čuječnost pomaga pri zmanjševanju simptomov predporodne in poporodne depresije. Čuječnost – zavestno posvečanje zavedanju sedanjega trenutka – pomaga pri premagovanju kronične bolečine, depresije in anksioznosti. Ta raziskava, čeprav ne zelo obširna,  se kot ena prvih posveča veščinam čuječnosti, ki so lahko v pomoč nosečnicam.

“Vse nas je strah neznanega, in ta strah še posebej zaznamuje noseče ženske,” pravi Larissa Duncan, vodilna raziskovalka v študiji in izredna profesorica za človeški razvoj in družinske študije na Univerzi Wisconsin-Madison.

V raziskavo je bilo vključenih 30 prvorodk v tretjem trimesečju nosečnosti. Vsaka je izpolnila niz vprašalnikov; enega pred začetkom študije, naslednjega po končanem tečaju in zadnjega po porodu. Mnoge so izrazile zaskrbljenost glede porodne bolečine, nekatere pa so se bale poporodne depresije.

“Zaskrbljena sem v zvezi z vsem, kar gre lahko narobe med porodom,” je zapisala ena od udeleženk na začetku študije. “Brala sem knjige, vendar me plašijo. Bojim se bolečine in dejstvo, da ne vem, kaj me čaka, se mi zdi zastrašujoče.”

Predhodna raziskava je pokazala, da je pri prvorodkah, ki se poroda bojijo, večja verjetnost da bo porod trajal dlje časa — v povprečju kar za 47 minut — kot pri ženskah, ki niso imele tovrstnih strahov.

Veliko žensk se udeležuje šole za starše, da bi pridobile informacije o samem porodu, toda na teh predavanjih ne učijo, kako se spopadati s strahovi. Po besedah  dr. Duncanove, lahko v nekaterih primerih celo povzročijo, da se nosečnice počutijo slabše. “Izobraževanje, ki temelji zgolj na informacijah o samem rojevanju, lahko povzroči, da se strahovi bodočih mamic še povečajo,” pravi.

Ker so želeli dognati, ali lahko veščine čuječnosti nosečnicam zmanjšajo strahove, so dr. Duncanova in njeni sodelavci polovici nosečnic, ki so sodelovale v raziskavi, omogočili udeležbo na delavnici čuječega poroda. Druga polovica se je udeležila klasičnega porodnega tečaja. Delavnica čuječega poroda »The Mind in Labor« je vikend tečaj, ki ga je razvila  Nancy Bardacke, diplomirana medicinska sestra-babica in učiteljica čuječnosti v Osher Centru za integrativno medicino na Kalifornijski Univerzi v San Franciscu.

Na tečaju so se ženske naučile vpletati čuječnost v proces rojevanja ter uporabljati čuječnost pri premagovanju bolečine in strahov med samim porodom. Spremljevalci nosečnic so se prav tako naučili, kako podpreti in pomagati partnerki s tehnikami čuječnosti.

“Ženske in njihove partnerje učim, da gredo od trenutka do trenutka. Boleči popadki pridejo in grejo. Med  posameznimi popadki pa so trenutki mirnosti in počitka,” pravi Bardacke-ova. Trdi, da je ključ obvladovanja strahov zavedanje, kako ostati prisoten v sedanjem trenutku, ne da bi te skbela preteklost ali prihodnost.

Ena od vaj poteka tako, da gospa Bardacke udeleženke prosi, naj v roki držijo ledeno kocko, medtem ko se osredotočajo na svoje dihanje. Na ta način se posvečajo svojim občutjem v trenutkih neprijetnih fizičnih dražljajev.

Pokaže jim osnovne vaje iz čuječnosti, kot so joga, sedeča meditacija in čuječa hoja, ter neformalne prakse, kot je na primer čuječe prehranjevanje.

“Vaje čuječnosti nam omogočajo, da raziščemo svoje notranje, še neodkrite vire moči in odpornosti,” pravi Bardacke-ova. “Do konca delavnic se udeleženkam poveča raven samozaupanja in njihovi strahovi začnejo izginjati. Spoznajo, da bodo kljub temu, da je porod boleč, zmogle, trenutek za trenutkom.”

Po udeležbi na tečaju so udeleženke študije povedale, da se počutijo bolje pripravljene na bližajoči se porod in so manjkrat potrebovale opioidna zdravila proti bolečinam med samim porodom.

Udeleženke tečaja čuječnosti so v primerjavi s tistimi, ki so obiskovale klasično šolo za starše, zmanjšale tudi možnosti za razvoj predporodnih in poporodnih simptomov depresije. Po dognanjih Ameriške psihiatrične zveze (APA) biološki dejavniki, kot so hormonske spremembe, lahko vplivajo na povečano tveganje nosečnic za razvoj depresij, hkrati pa za ženske veliko spremembo predstavlja tudi nova – materinska vloga.  Rezultati raziskave kažejo, da veščine čuječnosti pomagajo pri simptomih depresije, saj jih učijo, kako se v novi vlogi soočiti z neznanim.

“Ženske, ki pričakujejo otroka, pogosto čutijo, da morajo imeti v zvezi z rojstvom vse pod nadzorom,” pravi Carla Naumburg, strokovnjakinja s področja čuječega starševstva in socialna delavka iz Newtona, Massachusets, ki je bila navzoča pri raziskavi. “Pogosto so zaskrbljene za prihodnost in to ne vpliva le na porod, ampak oteži celotno starševstvo.”

Dr. Naumburgova meni, da lahko čuječnost pomaga ženskam med rojevanjem tako, da ostanejo prisotne in odzivne na izkušnjo, kar jim olajša tako fizično kot psihično trpljenje.

Raziskovalci si želijo raziskavo razširiti, da bi ugotovli, ali lahko čuječnost pomaga parom, ki pričakujejo otroka, ne samo pri krmarjenju med čustvi, ampak tudi pri nadaljni vzgoji.

“Če je del priprav na porod in rojstvo učenje veščin čuječnosti, lahko bodoče matere bližajoči se porod ocenijo kot nekaj, s čimer se lahko spoprimejo, namesto da bi jih bilo strah,« pravi dr. Duncanova.

Prevedeno in prirejeno po Nancy Bardacke (voditeljica joge v skupini za čuječ porod in starševstvo). V sodelovanju z Michaelom O’Neilom in Juli Fraga (objavljeno 31. maja 2017)

Objavi komentar

Print your prijavnica