Odmik v tišini – čas in prostor, kjer srečam sebe

Gozdne steze

Med 7. in 9. junijem smo se udeležili odmika v polni tišini v objemu čudovite, neokrnjene narave Javorniškega rovta.

Odmiki so namenjeni posameznikom, ki poznajo prakso čuječnosti ter želijo koristiti in soustvarjati okolje, ki podpira razvijanje čuječega zavedanja. Sestavljeni so iz intenzivne prakse meditacije, pogovorov v skupini in večernih predavanj o temah, povezanih s čuječnostjo. Ves čas odmika negujemo tišino.

Z vami delimo nekaj foto utrinkov in delčkov refleksij, ki so jih z nami delili udeleženci tokratnega odmika.

“Na odmiku sem bila prvič in pravzaprav sploh nisem vedela, kako to poteka. Nisem nič pričakovala, želela sem si le miru in tišine. In tega sem dobila obilico in še veliko več. Na odmiku sem ugotovila, kako sem utrujena, kako sama sebe nenehno priganjam in kritiziram, če ne naredim vsak dan 200 % načrtovanega. Ugotovila sem, da sem konstantno v stresu, ki si ga sama povzročim s hitenjem. Zato sem prva dva dni težje meditirala, ker sem se borila z nešteto mislimi, nemirom in utrujenostjo. Tretji dan, v nedeljo, pa se mi je odprla pandorina skrinjica. Telo se je umirilo, počutila sem se osveženo, o utrujenosti ni bilo več duha ne sluha, zato sem z lahkoto meditirala in lahko sem pogledala v svoja čustva. Prišla sem spet do novih spoznanj in presrečna sem, da sem se udeležila odmika in vesela, da sem spet “srečala samo sebe”.

Všeč mi je bila tudi organizacija, voditelj Žan je krasen, vse je potekalo po urnikih, kar sama zelo cenim. Prav gotovo se bom odmika še udeležila. Prisrčna hvala.” Nadica Lukman

“Odmika v tišini z Društvom za razvijanje čuječnosti sem se udeležila prvič, vsekakor pa bom izkušnjo še ponovila. Vseskozi se je čutila podpora organizatorjev, kot tudi ostalih udeležencev. Čeprav nismo kaj dosti komunicirali, smo se povezali na drugačen način. Kljub temu, da na odmiku veljajo dokaj stroga pravila in da je struktura urnika zelo natančna, si lahko sam presodil katerih dejavnosti se boš udeležil, saj je bilo v ospredju tisto glavno – skrb zase. To mi je bilo od vsega najbolj všeč. Izkušnjo priporočam vsakomur, ki si želi priti v stik s seboj, raziskovati tisto česar še ne pozna oz. se ne zaveda tistih delov sebe. Hvala za tako dragoceno izkušnjo.” Iris.


“[…]Zopet ležim in diham. Križ tiho ječi. Po mečih se sprehajajo mravljinci. Pod levo lopatico se je zagozdila napetost. Diham: vdih, izdih. Globoki vdih, izdih in kratek postanek. Nenadoma me jasno spreleti: pozornost, odnos, namera. Ja, NAMERA. Ves čas sem čuječe dihala kot vdan pes na vročem soncu in čakala, da se zgodi čudež. Čudež je nadomestil nemir. Namera ni bila osmišljena. Zdaj jo vidim jasno: odmetavati nepotreben balast v svojem notranjem bivanju, v svojem človeškem domovanju. Zasvojena sem z nepotrebnimi skrbmi, mislimi, strahovi. Sprazniti in narediti prostor novemu. Kot to naredimo v stanovanju, ko na Rdeči križ ali Karitas odpeljemo odslužene stvari. […] Hvala Žan, hvala so-čuječniki. Zaradi vas sem pikico bogatejša in ob vas sem dojela, da je čuječnost long life potovanje.” Irma


Organizacija odmikov v tišini je v Društvu za razvijanje čuječnosti redna praksa, zato vas vabimo, da se nam tudi vi pridružite:

Poletni 7-dnevni odmik v avgustu: Odmik je namenjen poglabljanju prakse čuječnosti za vse, ki jo že poznajo in izvajajo. Potekal bo v Črnem vrhu nad Idrijo od 9. do 15. avgusta 2019 (7 dni) oz. od 9. do 11. avgusta (3 dni).

Objavi komentar

Print your prijavnica