Uvodni program čuječnosti – pot odkrivanja sebe

Z vami delimo refleksije udeležencev Uvodnega programa čuječnosti, ki je potekal pod vodstvom učiteljice čuječnosti Ivone Ljubičič. Vabljeni, da se prepustite refleksijam in navdihu!

Kdor gleda navzven, sanja. Kdor pogleda vase, se prebudi. ‒ Carl G. Jung

Uvodni programi so namenjeni vsem, ki se s čuječnostjo formalno še niso srečali ali pa bi želeli znova začeti s prakso. Osrednji cilj programa je pridobiti veščine, s katerimi lahko udeleženci po zaključku nadaljujejo samostojno ali v skupinah za ohranjanje prakse. Program je sestavljen iz 8 srečanj po 2 uri in pol ter 1 celodnevnega srečanja (6 ur). Z uvodnim programom udeleženci spoznajo temeljne vaje za razvijanje čuječnosti in tehnike za srečevanje z doživljajsko neprijetnimi občutki. Prisotna je podpora s strani mentorja in ostalih članov skupine ter spodbuda pri vnašanju čuječnosti v vsakdan. Več o programih najdete pod zavihkom “Dejavnosti”.

Izkušnja 1: Začutila sem prej nesluteno svobodo

Že dolgo obdobje sem se spogledovala s čuječnostjo in spoznavala določene tehnike, ki so mi v preteklosti pomagale v težkih trenutkih, hkrati pa mi pomagale na novo videti tudi vsakodnevne situacije. Odločitev, da se vključim v uvodni tečaj čuječnosti, sicer ni bila najlažja, pa čeprav sprva izredno entuziastična, sem pa vesela, da sem jo sprejela. Skozi spoznavanje lastnih načinov odzivanja na situacije okoli sebe sem v trenutkih pavze in usmerjene pozornosti, ki mi ju je ponudila čuječnost, sčasoma lahko na nov način in bolj zavestno odločala o svojih odzivih na notranje in zunanje dogajanje, ob čimer sem začutila prej nesluteno svobodo. Še bolj pa se me je dotaknila izkušnja na daljšem odmiku, ko sem lahko v trenutku pristnega stika same s seboj in brez potrebe po spreminjanju svojega doživljanja začutila občutke, ki so v meni najbrž tleli že dolgo, pa jih obsojajoči miselni svet prej ni spustil na plano. Hvaležna sem, da sem se lahko podala na to pot odkrivanja sebe, ki pa vsekakor še ni končana. Predvsem pa je bilo Ivonino strokovno vodenje, polno pristne človeške naklonjenosti, tisto, ki je pripomoglo k temu, da sem lahko kljub nekaterim težkih občutkom, ki mi jih je čuječnost vzbujala, vztrajala.

Izkušnja 2:Svet se ti res lahko odpre na povsem drugačen način

Zame je bila izkušnja izredno pozitivna in še vedno jo nosim s seboj. Sicer je čuječnost nekaj, kar nikoli ne more biti končano, ampak sem vesela, da sem se za začetek udeležila tečaja pri tebi. Vodenje je bilo zelo prijetno in odpiralo nam je razne možnosti na subtilen, nežen in sprejemajoč način. To ti gre zelo dobro od rok. Mislim, da je ravno tvoj pristop tisti, ki nam je omogočil, da smo se lahko poglobili bolj kot smo mislili, da smo zmožni in da še danes z veseljem vadim čuječnost, ko je le možno. Zato sem ti zelo hvaležna in pozitivne “posledice” se kažejo še danes. Svet se ti res lahko odpre na povsem drug način in ko si resnično prisoten- Pokažejo se male podrobnosti in lepote, ki se jih prej nikoli ne bi zavedali. Z redno vajo skušam obdržati in krepiti, kar si nam skušala približati na tečaju. Hvala za tvoj čas, voljo, pozornost in prisotnost :).

Izkušnja 3: Cenila bom vsako minuto

Kako strniti vse občutke, nova spoznanja o sebi in o tem, kako sem v bistvu krhka? Uvodni program čuječnosti sem si podarila, da naredim še kaj dobrega za svojo dušo in telo, da se umirim in zavem, kdo sem .

Moji sklepi:

– Naučiti se opažati svoje misli in občutke, da bom resnično doživela življenje tukaj in zdaj. Ne bom se obračala nazaj.
– Moje želje, sanje in cilji imajo smisel le, če jih bodo podpirala moja dejanja. Zato bom vsak dan prakticirala sedečo meditacijo z zavedanjem dihanja, čuječo hojo in čuječe gibanje.
– Cenila bom vsako minuto z mojimi najdražjimi, jo doživljala in tudi zares doživela.
– Manj bom jokala in se smejala pred televizorjem in več bom v naravi. Ne bom se tolažila s hrano. Veselila se bom staranja.

Izkušnja 4: Ničesar, kar je minilo, ni škoda

Meditacija mi pomaga negovati globoko in sočutno zavedanje mene same, prepoznati nesrečne spomine in škodljive misli, samokritičnost, neodločnost. Zato ničesar, kar je minilo, ni škoda, škoda je tega ZDAJ in DANES. Hvala tebi, Taji in vsem, ki smo ob četrtkih odkrivali, kaj je čuječnost in kdo smo.

Izkušnja 5: …kako zdravilna je lahko čuječnost

Na delavnico čuječnosti sem prišla, ker se nisem znala ustaviti in ker sem iskala ponoven stik s seboj.

Moje predstave o tem, kaj čuječnost sploh je, so bile zelo meglene. Spomnim se, da sem bila po prvem srečanju zelo v dvomu, če mi je sploh všeč in če bo to prava pot… “A to bodo zdaj ene meditacije???” sem si mislila. Tudi prve vaje, predvsem pregled telesa, so mi bile dolgočasne in dolge… Ko smo začeli meditirati v sede in ko sem odkrila meditacijski tabure pa so se stvari začele spreminjati. Ostajanje z dihanjem in sprejemanje dihanje kot sidra me je navdušilo in navdahnilo. Velik premik se mi je zgodil tudi na celodnevnem druženju. Takrat in tudi kasneje sem doživela nekaj uvidov, ki so mi nakazovali kako zdravilna je lahko čuječnost. Hvaležna sem za skupino, za tehnike, ki smo jih spoznali in zate Ivona, ki si nas nežno in ljubeče vodila.

Gesti nežnosti do sebe in ljubeče naklonjenosti ter obet rasti iz semen, ki sem jih zasejala… vse to me navdaja s toplim pričakovanjem za čas, ki prihaja… Hvala.


AKTUALNO: Vpis v Uvodne programe čuječnosti

Brezplačne predstavitvene delavnice čuječnosti: v Prekmurju, 18. februar ob 18.00 in v Mariboru, 21. februar ob 18.00 (Breda Smej).

Druge aktivnosti: Nadaljevalni program čuječnosti, odmiki v tišini, … Več pod zavihkom “Dogodki”.

Objavi komentar

Print your prijavnica