9 načinov, kako čuječnost zmanjšuje stres

Stres

Naraščajoče število raziskav nakazuje, da s prakso čuječnosti ne le zmanjšujemo stres, temveč tudi izgrajujemo notranje vire moči, tako da imajo prihajajoči stresorji manjši vpliv na fizično zdravje in na občutek zadovoljstva v življenju. Tukaj je nekaj mehanizmov, s katerimi čuječnost pomaga uravnavati stres.

Stres

  1. Bolje se zavedamo lastnih misli. To nam daje možnost, da stopimo korak nazaj in jih ne jemljemo tako resno. Na ta način zajezimo stresni odziv na samem začetku.
  2. Ne reagiramo takoj na situacijo. Namesto tega imamo na voljo trenutek za pavzo, po kateri lahko najdemo bolj moder in konstruktiven odziv. Takšno pavzo nam omogoča praksa čuječnosti.
  3. S čuječnostjo lahko našo notranjo naravnanost pomaknemo od delovanja k bivanju. Način »delovnega« uma je povezan z akcijo in stresnim odzivom, medtem ko je »nedelovanje« povezano z relaksacijskim odzivom in regeneracijo.
  4. Bolje prepoznavamo potrebe telesa, npr. bolečino, utrujenost ali nemir, ter primerno in pravočasno odreagiramo. Ko smo v stiku s seboj, tudi bolje skrbimo za svoje potrebe.
  5. Bolje se zavedamo čustev drugih. S povečano čustveno inteligentnostjo je manj verjetno, da se zapletamo v konflikte ali vztrajamo v njih v daljšem obdobju.
  6. Poveča se raven skrbi in sočutja do sebe in drugih. Sočutna naravnanost uma omogoča boljšo regulacijo doživljajsko neprijetnih čustev in zaustavi stresni odziv.
  7. S čuječnostjo se zmanjša aktivnost v predelu možganov, ki se imenuje amigdala. Amigdala je ključna za sprožitev stresnega odziva. Posledično je bazična raven stresnega odzivanja nižja.
  8. Lažje se osredotočamo, kar nam pomaga pri delu in vsakodnevnih opravilih. Poveča se verjetnost za doseganje stanja zanosa.
  9. Učimo se, kako spreminjati naš odnos do stresa, ko ga doživljamo. Namesto, da bi videli zgolj negativne posledice stresa na naše telo in um, lahko prepoznavamo tiste vidike stresa, ki nas energizirajo in pripravijo na uspešno soočanje z izzivom, ki je pred nami.

Preizkusite katero od brezplačnih vaj čuječnosti

Objavi komentar

Print your prijavnica