Opolnomočenje, užitek, spolnost

»S povezovanjem čuječnosti s področji opolnomočenja, užitka in spolnosti želim ustvarjati prostor za vračanje nazaj k sebi, živeti sebe v polnosti.« Eva Požar, učiteljica čuječnosti

Zakaj raziskovati teme opolnomočenja, užitka in spolnosti s čuječnostjo? Ta pristop nam nudi prostor, da se najprej zavemo stereotipov in tabujev, povezanih s temi temami. Vabi nas, da se osredotočimo na lastne izkušnje in občutke, se povežemo s svojo resnico, namesto tega kar nam narekuje družba ali druge osebe v našem življenju. Čuječnost nam omogoča, da se osredotočimo na sedanji trenutek in sprejmemo sebe takšne, kot smo, brez sodb ali pričakovanj. S tem lahko razvijemo bolj sprejemajoč odnos do svojega telesa, užitka in spolnosti, z občutkom opolnomočenja in svobode.

Kako pa lahko prakticiramo čuječnost v raziskovanju opolnomočenja, užitka in spolnosti? Eden od načinov je posvečanje pozornosti dihanju in telesnim občutkom. S tem lahko postanemo bolj zavestni svojega telesa, občutkov, misli in čustev, kar nam omogoča boljše razumevanje lastnih želja in potreb, ki igrajo ključno vlogo pri odpiranju za več užitka in bolj svobodne izkušnje v spolnosti. Poleg tega lahko prakticiramo čuječno komunikacijo z drugo osebo, kjer se z namero odprtosti in neobsojanja pogovarjamo o svojih željah, mejah in pričakovanjih.

V skupnosti, kjer se teme opolnomočenja, užitka in spolnosti še vedno pogosto obravnava kot tabu, je raziskovanje s čuječnostjo lahko osvobajajoče in osvežujoče. Omogoča nam, da se povežemo s svojo resnično naravo in se odpremo novim razsežnostim intimnosti in zadovoljstva. Je pot k globljemu razumevanju sebe in svojega odnosa do sveta okoli nas.

Prednosti raziskovanja tem opolnomočenja, užitka in spolnosti v skupini

Podpora in razumevanje. Skupinsko raziskovanje omogoča ustvarjanje varnega prostora, kjer se lahko udeleženke počutijo podprte in razumljene. V skupini lahko delimo in slišimo raznolike izkušnje in perspektive, kar nas podpre pri odpiranju spoznavanja kaj opolnomočenje, užitek in spolnost pomenijo za vsakega izmed nas.

Normalizacija. Ko delimo svoje izkušnje v skupini in slišimo izkušnje drugih, se odpre priložnost za zavedanje, da nismo sami s svojimi izzivi, strahovi ali vprašanji glede opolnomočenja, užitka in spolnosti. Ob občutkih osamljenosti, izolacije ali sramu, ki so še vedno pojavljajo ob teh temah, lahko spoznamo, da ni z nami nič narobe. Kar prispeva k normalizaciji raznolikosti izkušenj in želja, kjer nobena ni boljša ali bolj »prava«.

Razširitev zavedanja. S pomočjo podpore skupine, se lahko bolje zavedamo svojih telesnih občutkov, čustev in misli v povezavi s temami opolnomočenja, užitka in spolnosti, na način, ki nam je individualno manj dostopen. Skupina nas podpre, da ostanemo prisotni z doživljanjem, medtem ko bi se sami, v domačem okolju, raje odmaknili od izkušnje in ji ne posvečali pozornosti. Ostati prisotni in stiku, tudi takrat ko je neprijetno, je izjemnega pomena pri spreminjanju vzorce in možnosti izbire, kako si želimo živeti življenje. Seveda pa vedno tudi z možnostjo izbire, na kakšen način in koliko si želimo ostajati z doživljanjem.

Osebna rast. Skupinsko raziskovanje nas lahko spodbudi k osebni rasti in samospoznavanju. Ko se soočamo z lastnimi izzivi, blokadami ali vzorci, imamo priložnost za razvoj in transformacijo ter za gradnjo globljega odnosa do tem opolnomočenja, užitka in spolnosti in do sebe kot celote.

Cikel treh delavnic za ženske

Vabimo vas na sklop treh delavnic, kjer se bomo preko vaj čuječnosti, vizualizacije in deljenja izkušenj posvečale temam opolnomočenja, užitka in spolnosti: “Kako se lahko počutim varno, prisotno in opolnomočeno v svojem telesu? Kaj užitek pomeni zame (ne le v spolnosti, ampak tudi širše v življenju) in na kakšne načine se lahko moje telo odpre zanj? Kaj je spolnost zame in kako lahko v njej uživam – sama in z drugo osebo?”.

Delavnice bodo potekale v Ljubljani pod vodstvom Eve Požar, učiteljice čuječnosti, in sicer 16. maja, 30. maja in 6. junija 2024 (četrtki od 18:00 do 20:30). Več informacij lahko najdete na tej povezavi. Dobrodošle!

Objavi komentar

Print your prijavnica